Wachten op nieuwe onderhandelaar?

© belga

De koning heeft nog geen beslissing genomen over het aanduiden van een nieuwe onderhandelaar. Dat blijkt dinsdagavond tijdens een persconferentie van informateur Didier Reynders na zijn onderhoud met de koning.

Reynders zei tijdens een korte verklaring in de Kamer – na afloop van zijn onderhoud met koning Albert II – dat de koning nog geen beslissing heeft genomen over de voortzetting van de werkzaamheden en dat hij daarom discreet wil blijven.

Het eindverslag dat hij dinsdagnamiddag aan onze vorst voorlegde, staat ter beschikking van de andere gesprekspartners, luidde het.

Informateur Reynders voegde er tijdens zijn toelichting aan toe dat het nu noodzakelijk en mogelijk is over te gaan naar een onderhandelingsfase rond een formateur of, indien dat niet mogelijk is, volgens een andere formule.

Reynders herhaalde dat er tijdens de vier weken die zijn opdracht duurde, opnieuw een onderhandelingsdynamiek op gang is gebracht en dat bepaalde vertrouwensbanden tussen de belangrijkste partners zijn aangehaald.

Koning Albert II gaf Reynders op 2 februari de opdracht na te gaan of de politieke wil aanwezig is om een communautair akkoord te sluiten. Het ging daarbij om BHV en de herfinanciering van Brussel, de overdracht van bevoegdheden, hun financiering en responsabilisering en de financiering van de federale staat.

Op 16 februari werd de opdracht verlengd. Dat moest het mogelijk maken zijn verslag “te vervolledigen en te preciseren”. Het was afwachten met welke samenstelling het vervolg van de onderhandelingen zouden worden voortgezet en wie door het Paleis het veld zou worden ingestuurd. De mededeling van het Paleis na de audiëntie met Reynders, die ruim twee uur duurde, bracht daarover geen duidelijkheid.

In de loop van de namiddag was er sprake van dat CD&V-voorzitter Wouter Beke met iemand van de PS een opdracht zouden krijgen. De N-VA zou die formule echter niet zien zitten en liever zelf aan zet willen komen, luidde het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content