Veva Daniels

‘Waarom valt m’n smartphone me lastig tijdens het rijden?’

Veva Daniels Verkeerskundige en gemeenteraadslid voor Groen in Haacht.

‘De gsm gebruiken wanneer je rijdt, is even gevaarlijk als dronken rijden’. Veva Daniels legt uit waarom je beter je smartphoneberichten negeert als je achter het stuur zit.

De smartphone, het is verdorie een handig ding, dat mij met één klik verbindt met de hele wereld. Mijn geliefde gsm gidst mij ook door het hele land via de app Waze. Maar het is ook een gevaarlijk ding. Zeker achter het stuur. Terwijl ik mijn gsm gebruik als navigatiesysteem blijven de notificaties van mijn sociale media accounts toestromen. ‘Koen vindt je foto leuk op Instagram’. ‘Liesbet heeft je een Snap gestuurd’. ‘Je hebt een Whatsapp ontvangen van Saïd’. De verleiding is heel groot om die constante stroom aan berichtjes even te bekijken tijdens het rijden.

Donderdag (06/07/17) was er in Terzake een bijdrage rond het gebruik van de telefoon in de wagen. Elke dag vallen op de Europese wegen 16 doden door gsm-gebruik achter het stuur. Uit onderzoek blijkt ook dat wie de gsm gebruikt achter het stuur 20 keer meer kans heeft op een ongeval. Het zal je misschien verbazen, maar de gsm gebruiken wanneer je rijdt, is even gevaarlijk als dronken rijden.

‘Waarom valt m’n smartphone me lastig tijdens het rijden?’

De talrijke BOB-campagnes hebben ervoor gezorgd dat rijden met een glaasje op niet meer maatschappelijk aanvaard is. Niet enkel dat, zelfs restaurants springen op de kar en bieden een arrangement van alcoholvrije dranken aan voor mensen die niet drinken. Een zeer positieve evolutie, want 100 procent BOB is 0 procent op.

‘Maar ik stond in de file’

Maar waarom doen we dan nog steeds lacherig over het gsm-gebruik achter het stuur? Wanneer ik door mijn sociale media feed scroll zie ik verschillende posts van mensen die zichzelf filmen achter het stuur. Ze vertellen over hun dag, zingen een liedje of winden zich op omdat ze in de file staan. Ook vloggers op YouTube, vaak mensen waar jongeren naar opkijken, filmen zich achter het stuur. Is dit het beeld dat wij willen meegeven aan toekomstige chauffeurs?

‘Ja, maar ik stond in de file’ is het meest gebruikte excuus. Wel, ook in de file of aan een rood licht is het verboden om je gsm in de hand te nemen. De wegcode is duidelijk. Artikel 8.4: ‘Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.’

Helaas bestaan er weinig oplossingen om de verleiding van snel even een Snap te bekijken of een Tweet te lezen weg te nemen

En laat je niet vangen aan de definitie van een stilstaand voertuig. Volgens artikel 2.22 is een ‘Stilstaand voertuig’: een voertuig dat niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.

Dus in de file of aan een rood licht staan, gaat hier niet op als ‘stilstaand voertuig’.

Oplossingen?

Helaas bestaan er weinig oplossingen om de verleiding van snel even een Snap te bekijken of een Tweet te lezen weg te nemen. Mijn gsm in de koffer of je handtas steken is een oplossing. Maar dan ben ik mijn navigatie kwijt. Eigenlijk zou elke gsm standaard een stand “in de wagen” moeten hebben die automatisch aanspringt als je locatietracker detecteert dat je in beweging bent. Elke binnenkomende sms, notificatie en telefoon wordt dan geblokkeerd. Waardoor je de gsm in alle rust kunt gebruiken als navigatie, zonder de constante stroom aan notificaties te krijgen. Er bestaan al apps die dit min of meer aanbieden.

Zo is er voor Android de applicatie Traffic Reply. Deze stuurt zelfs een automatisch berichtje wanneer iemand je belt of anders contacteert, met de boodschap dat je in de wagen zit. Maar deze app blokkeert de stroom aan notificaties niet. Die blijven tevoorschijn komen op mijn scherm. Een gemiste kans voor de ontwikkelaars.

Ook iOS (het besturingssysteem van Apple) heeft aangekondigd een ‘Do Not Disturb while Driving’ functionaliteit toe te voegen in het najaar. Volgens de eerste berichten zou deze de notificaties wel blokkeren op je scherm. Alleen al dit nieuws doet me twijfelen om toch over te stappen naar iOS.

Alle apps of fancy snufjes zijn mooi, maar zouden eigenlijk overbodig moeten zijn. Hanteer gewoon één regel wanneer je rijdt: blijf van je gsm, tot je bent aangekomen op je bestemming. En ja, dit houdt ook in dat Liesbet even zal wachten met haar grappige Snap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content