Liesbeth Homans (N-VA)

‘Waarom komt de socialistische oppositie nu pas tot inzichten die uit mijn beleidsnota gekopieerd konden zijn?’

Liesbeth Homans (N-VA) Vlaams Viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kanse

Naar aanleiding van een opiniestuk van Ingrid Lieten en Bart Van Malderen verdedigt Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans het armoedebeleid van de Vlaamse Regering. ‘Het is niet de timing van de armoedetoets, maar wel de impact die van tel is.’

Beste mevrouw Lieten,

Beste mijnheer Van Malderen,

Ik heb met veel belangstelling jullie opiniestuk gelezen waarin jullie mij oproepen om te laten zien dat armoedebeleid verder gaat dan lippendienst. Het siert jullie dat jullie het belang van de strijd tegen armoede – net als ikzelf – ernstig nemen.

Ik ben ook aangenaam verrast dat jullie oproepen om de discussie over deze bijzonder delicate problematiek naar een hoger, inhoudelijk niveau te tillen. Ik hoop ook dat u, mijnheer Van Malderen, het daar niet te moeilijk mee zal hebben.

Armoedetoets als hoeksteen van het beleid

De armoedetoets die al in de voorbije regeerperiode werd ingevoerd, wordt een hoeksteen van mijn beleid. Daarbij wil ik – om het debat in alle intellectuele eerlijkheid te kunnen voeren – toch even opmerken dat u, mevrouw Lieten, als lid van de vorige regering het niet nodig vond om deze armoedetoets toe te passen op de ingrijpende begrotingsmaatregelen.

Ondertussen heb ik er over gewaakt dat alle ministers in deze regering de armoedetoets als een formeel engagement in hun beleidsnota hebben opgenomen. Dat betekent concreet dat deze Vlaamse regering bij elk decreet of besluit dat genomen wordt, deze oefening zal maken. Wij willen er streng op toezien dat de Vlaamse overheid in alles wat ze doet, het voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving niet nog moeilijker maakt. Vanuit het departement Armoedebestrijding zal ik trouwens nauwlettend toekijken of deze armoedetoets systematisch en correct wordt toegepast. Overigens: het is niet de timing van de armoedetoets, maar wel de impact van deze oefening die van tel is. En het is niet door haastwerk te leveren dat de armen daar per definitie beter van worden. Helaas. Hebt u trouwens een mening over alle sociale correcties die de Vlaamse regering doorvoert?

Armoedebeleid is een topprioriteit voor de Vlaamse regering

Het stemt me triest dat een partij die beweert het sociale en ‘de mensen’ op de eerste plaats te zetten, met bijzonder sloganeske en gratuite beweringen (‘Wij vrezen …’, ‘Wij vragen ons af …’) het debat in een kwalijke richting wil oriënteren. Deze kwetsbare burgers verdienen het niet om voortdurend door ongefundeerde en populistische uitspraken angst aangejaagd te worden. Integendeel, zij verdienen om een beter perspectief te krijgen, gebaseerd op concrete en realistische maatregelen. Die ik zal nemen. Want laat ons wel wezen: armoedebestrijding is een topprioriteit voor deze regering.

Complexe problematiek

En u hoeft mij trouwens helemaal niet gerust te stellen. Ik ben er mij terdege van bewust dat niemand in Vlaanderen het waanidee zou koesteren dat het ontstaan van armoede en mijn aantreden een directe link zouden hebben. Maar de vraag dringt zich natuurlijk wel op, waarom twee boegbeelden van de socialistische oppositie pas nu tot bepaalde inzichten lijken te komen – die vreemd genoeg uit mijn eigen beleidsnota gekopieerd zouden kunnen zijn – terwijl ze de voorbije decennia als meerderheidspartij én met de bevoegde minister wel degelijk de kans hebben gehad om iets structureel te veranderen aan deze bijzonder complexe problematiek. Ik ben zelf enkele maanden bevoegd als minister. Ik daag jullie dan ook uit of de verwijten die jullie bij het begin van een beleidsperiode uiten, binnen enkele jaren nog even legitiem zijn.

Let wel: ik beweer niet dat ik het armoedeprobleem even snel en helemaal zal kunnen oplossen. Helaas. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we aan het einde van deze legislatuur door structurele maatregelen belangrijke stappen hebben gezet om de spiraal te helpen ombuigen.

Kan dat ook van tientallen jaren socialistisch beleid gezegd worden?

Liesbeth Homans

Viceminister-president van de Vlaamse Regering

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content