Céline Van Den Abeele en Eline Deblaere

Waarom Jong Groen deelneemt aan het protest

Céline Van Den Abeele en Eline Deblaere Voorzitter en ondervoorzitter van Jong Groen

In het najaar van 2014 zal Jong Groen deelnemen aan het sociaal verzet tegen de rechtse politiek van de nieuwe federale regering. Waarom?

Omdat we het simpelweg niet eens zijn met de blinde besparingspolitiek. Omdat er een dikke middelvinger wordt opgestoken naar de jeugd. De rechtse regering ontneemt ons elke hoop op een betere toekomst. We worden vandaag geconfronteerd met enorme sociale en ecologische uitdagingen. De armoede en ongelijkheid nemen toe, en de rampzalige effecten van klimaatopwarming zijn zichtbaarder dan ooit. Michel I neemt echter geen enkele maatregel om deze vraagstukken duurzaam op te lossen. De begroting staat op orde, maar elke visie ontbreekt.

Voor Jong Groen is het echter duidelijk. Het neoliberale beleid dat sinds de jaren ’80 onze maatschappij beheerst, heeft gefaald. We horen enkel nog de termen: efficiëntie, groei, concurrentie, besparingen… De sociale zekerheid en een klimaatbeleid zijn kosten en uitgaven die economische welvaart in de weg staan. En wat heeft dit opgeleverd? We gaan door de grootste economische crisis in jaren. De sociale ongelijkheid is groter dan ooit. Armoede breidt uit, ook in welvarende landen zoals België. En onze ecologische voetafdruk op de wereld is er niet veel kleiner op geworden.

En toch is dit nog steeds het mantra van de regering Michel I! De regering bouwt de sociale zekerheid af, ze schroeven klimaatdoelstellingen terug, en ze schuiven de verantwoordelijkheid door naar de burger. De regering focust zich enkel op het wonder van de jobcreatie. Ze zijn erdoor geobsedeerd, zoals de eerste minister het zelf verwoordde in zijn regeringsverklaring. Maar hoe gaan ze die jobs precies verwezenlijken? Door de lonen te verlagen en het werk te flexibiliseren. Jongeren worden ‘gemotiveerd’ door hen hun inschakelingsuitkering af te nemen. Daarnaast moeten we langer gaan werken en dit met minder tijdskrediet.

Geeft dit jongeren hoop voor de toekomst? Neen. De oorzaken van de huidige economische malaise worden niet aangepakt. Helpt dit beleid de armoede uit de wereld? Neen. Blind jobs creëren verandert niets aan de inkomensongelijkheid en de kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt. Stelt deze regering paal en perk aan de ‘ratrace’ waarin jongvolwassenen vandaag moeten meelopen? Neen. We zullen langer moeten werken voor minder geld en met minder tijdskrediet. Zorgt Michel I ervoor dat onze kinderen en kleinkinderen ook van een gezond leefmilieu kunnen genieten? Neen. Met een vergrootglas lukt het nog net om enkele klimaatmaatregelen te vinden in het regeerakkoord.

Een betere toekomst -een sociale en ecologische toekomst – is nochtans mogelijk. Een brute, asociale besparingspolitiek is niet de weg naar een gezonde economie. Er zijn alternatieven. Creëer een duurzame korte keteneconomie, voer een basisinkomen in, hef belastingen op vermogenswinsten, stop de sociale ‘race to the bottom’ in de Europese Unie, investeer in een groene economie, stap af van bedrijfswagens en stimuleer openbaar vervoer, geef jongeren werkervaring door betaalde stages, geef kansen aan coöperaties, maak ons land energieonafhankelijk door hernieuwbare energie, verschuif belastingen op arbeid naar vervuiling…

Dat een staat niet meer middelen kan uitgeven dan dat er binnen komen, is duidelijk. Maar sociaal en ecologisch destructieve maatregelen doordrukken met als voorwendsel dat “er geen andere manier is”, dat is géén beleid. Dat is een schande. Dit pikt Jong Groen niet. Er is wel een alternatief. En daarvoor gaan we de straat op!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content