‘Waar ligt de ideologie van de N-VA besloten?’ (Ivo Mechels)

Ivo Mechels © Lies Willaert

Ivo Mechels, het gezicht van de consumentenorganisatie Test-Aankoop, wordt directeur van de internationale koepel van zijn organisatie. Daarvoor moest hij opnieuw een ernstig aanbod vanuit de politiek afslaan, nadat hij bij de vorige verkiezingen ook al paste voor een plaats op de N-VA-lijst.

Ivo Mechels, het gezicht van consumentenorganisatie Test-Aankoop, maakt promotie. Vanaf deze maand is hij directeur van de internationale koepel van Test-Aankoop, die behalve de Belgische ook een Spaanse, Italiaanse, Portugese en Braziliaanse poot heeft. Intussen blijft hij voorlopig wel de perscontacten verzorgen voor de Belgische afdeling.

Hebt u die topfunctie afgewogen tegenover de constante vraag ‘vanuit de politiek’?

Mechels: Er was laatst weer een ernstig aanbod. Ik wil daar niet veel over zeggen, tenzij dat het om discrete gesprekken ging met een bepaalde partij. U moet niet aandringen, ik zeg niet welke. Er werd me een hoge verkiesbare plaats op de Kamerlijst aangeboden. Dat voorstel afslaan, was moeilijk. Ik had de indruk dat er op mij werd gerekend.

Bij de vorige verkiezingen werd u al door N-VA-voorzitter Bart De Wever gevraagd.

Mechels: Ik heb toen aan Bart, die ik al jaren ken, gezegd: ‘Wat heeft de N-VA ooit gedaan voor de consumentenzaak?’ Zijn antwoord was: ‘Ik weet het, Ivo, maar dat kwam omdat wij niemand zoals jij hadden.’

Wie maakt volgens u nog het verschil in de politiek?

Mechels: Politici die een duidelijke visie hebben, vanuit een ideologie vertrekken, die hard werken en vooral expertise en kennis bezitten, want ‘geen reizigers zonder bagage’. Als je dat klavertje vier hebt, kun je als politicus een steen verleggen in de rivier.

Is dit toepasbaar op Bart De Wever en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V)?

Mechels: Dat vind ik wel, ja. Alleen heeft De Wever nu iets meer wind in de zeilen dan Peeters, door de tijdgeest die hij mee gecreëerd heeft. Maar een zeilboot kan ook overstag gaan, bij plotse sterke tegenwind. Ligt de zeiler mee overboord, dan dient zich in het geval van de N-VA een probleem aan, want wie zit er dan nog op die boot en waarom? Bij de traditionele partijen ligt een ideologie aan de basis, dat is belangrijk. De christendemocratie wortelt in haar geschiedenis, het liberalisme en de sociaaldemocratie hebben hun roots. Waar ligt de ideologie van de N-VA besloten? Toch niet in het memorandum van Voka, mag ik hopen.

Marijke Libert

Het volledige interview met Ivo Mechels, over zijn strijd tegen Electrabel, de weldaden van mindfulness, de toplonen bij overheidsbedrijven en zijn misprijzen voor Jean-Luc Dehaene leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content