Vzw zet twee zusters uit raad van bestuur Stella Maris

De zusters waren nalatig in een zaak van seksueel misbruik in het vroegere weeshuis Stella Maris in Kortrijk.

De raad van bestuur van de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg zet twee kloosterzusters uit de raad van bestuur van de instelling voor bijzondere jeugdzorg Stella Maris in Kortrijk.

De zaak houdt verband met klachten die in de jaren negentig binnenliepen over een nu 88-jarige pater die kinderen misbruikte. Begeleiders maakten die klachten over aan de directie en raad van bestuur en de pater werd de toegang tot de instelling geweigerd.

Maar de twee kloosterzusters, die destijds aan het hoofd van de instelling stonden, stapten met de klachten niet naar het gerecht. De huidige leiding neemt hen dat kwalijk.

Breken met het verleden

Omdat ze weigerden vrijwillig op te stappen uit de raad van bestuur wordt de procedure tot afzetting gestart worden als de algemene
vergadering de beslissing op 2 februari goedkeurt.

Volgens advocaat Jan Leysen van de vzw wil de huidige raad van bestuur volledig afstand nemen van de gebeurtenissen uit het verleden.

De instelling was vroeger het weeshuis Stella Maris. Onlangs zijn er klachten ingediend van mensen die destijds in de instelling zaten en er seksueel werden misbruikt door zusters van de orde die het weeshuis destijds leidde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content