Vuilnischauffeurs in LA mogen opnieuw dutten tijdens hun break

Afval in Los Angeles © reuters

Na acties en onderhandelingen hebben de chauffeurs van vuilnistrucks een herroeping van hun reglement verkregen. Dat verbood hen te slapen tijdens de lunchbreak en in groep op restaurant te gaan.

Het dispuut was al enige maanden aan de gang. De logica achter het reglement was, volgens de LA Times, dat burgers niet graag zien dat gemeentepersoneel slaapt in gemeentevoertuigen, en dat restauranthouders dan weer niet graag hebben dat er een heleboel herkenbare vuilniswerkers in hun gelagzaal zitten. “Als politieagent sliep ik niet in mijn politieauto, als raadslid slaap ik niet in mijn kantoor”, aldus een raadslid dat eerder voor de politie werkte.

Het kwam er op neer dat het bestuur de chauffeurs hun lunchbreak wilde ontnemen, aldus een advocaat van de chauffeurs. “Men wilde bepalen wat ze doen, of niet, waar ze eten, en met wie.” Allemaal dingen waar de werkgever geen zaken mee heeft, aldus de advocaat.

Het gemeentebestuur heeft er nu mee ingestemd het reglement in te trekken en er is een overeenkomst gesloten waarbij de chauffeurs elk ongeveer 15.000 dollar krijgen, onder meer ter compensatie van gederfd loon tijdens protestacties.

In totaal trekt Los Angeles voor het akkoord 26 miljoen dollar uit, waarvan 8,7 miljoen dollar gaan naar gerechtskosten en advocaten. (RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content