VS-senator na nieuw bloedbad: ‘Ik smeek jullie op mijn handen en knieën: vind een pad voorwaarts’ (video)

Senator Chris Murphy op archiefbeeld uit 2021. © GettyImages

Chris Murphy, een Democratische senator die al jaren probeert wapenwetgeving te doen goedkeuren, sprak naar aanleiding van het bloedbad in een lagere school in Texas zijn collega’s toe. ‘Wat doen we?’ vroeg hij herhaaldelijk. ‘Ik smeek jullie op mijn handen en knieën: vind een pad voorwaarts’.

Chris Murphy, als Democraat verkozen in de Senaat voor de staat Connecticut, is al minstens sinds 2012 het meest actieve parlementslid inzake wapenwetgeving.

In dat jaar werd een andere lagere school het doelwit van een schutter: de Sandy Hook lagere school in Newton, Connecticut. 26 mensen en de 20-jarige schutter kwamen toen om het leven. Bij de slachtoffers 20 kinderen van 6-7 jaar.

Na dat bloedbad leek een wijziging van de wapenwetten tot de mogelijkheden, zelfs waarschijnlijkheden te behoren. De verkoop van aanvalswapens zou eindelijk serieus aan banden gelegd worden, was het gevoel. Maar het liep anders. De besprekingen duurden lang, in de loop van vele maanden veranderde een aantal Democraten van idee, en de oude wapenwetgeving werd, tot ontsteltenis van Murphy en toenmalig president Obama, niet aangepast.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na de nieuwe dodelijke schietpartij in Texas zei Murphy. ‘Ik sta in het halfrond om te smeken, om letterlijk op mijn handen en knieën te gaan en mijn collega’s te smeken: vind een pad voorwaarts. Werk met ons om wetten te goed te keuren die dit minder waarschijnlijk maken’.

‘Dat zal het probleem van VS-geweld niet op zichzelf oplossen. Maar door iets te doen, houden we ten minste op de stille boodschap van ondersteuning aan de doders uit te sturen’, met het hoogste niveau van ’s lands bestuur dat ‘niets doet, schietpartij na schietpartij’.

‘Wat doen we?’ herhaalde hij, ‘Waarom zijn we hier? Wat doen we?’ Waarom al die inspanningen doen om verkozen te worden, vroeg hij ook nog, als het is om niet op te treden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content