VRT moet 39 miljoen euro besparen tegen 2019

© Belga

Volgens de VRT zullen de besparingen tegen 2019 tot 39 miljoen euro oplopen. Dat is meer dan wat Vlaams minister van Media, Sven Gatz (Open VLD) had aangekondigd bij zijn toelichting in het Vlaams Parlement.

Het bedrag dat de VRT moet besparen, loopt tegen 2019 op tot 39 miljoen euro. Bovenop het door Vlaams minister van Media Sven Gatz aangekondigde besparingscijfer vallen ook de middelen voor onderzoek en innovatie weg en worden de vergrijzingskosten die de openbare omroep moet dragen, slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de Vlaamse overheid. Dat zegt de VRT.

Gatz gaf in het Vlaams Parlement toelichting bij de besparingen op zijn beleidsdomeinen Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. In de marge van het debat liet de Open VLD-minister ook verstaan dat aan de VRT volgend jaar een besparing is gevraagd van 17,8 miljoen euro. Een bedrag dat volgens Gatz zou oplopen tot 30 miljoen euro in 2019.

Maar tegen 2015 moet de VRT naar eigen zeggen 22 miljoen euro besparen. En tegen 2019 loopt dat bedrag op tot 39 miljoen euro, is te horen aan de Reyerslaan.

“De gevraagde inspanningen vallen bijzonder zwaar uit: volgend jaar moeten we 7 procent op onze dotatie inleveren en dat loopt op tot 12 procent in 2019”, luidt het in een persbericht van de openbare omroep.

De voorbije weken kaartte de VRT-top een en ander aan bij de Vlaamse regering. “Maar behalve een beperkte compensatie van de vergrijzingskosten, bleef dit zonder gevolg. Dat betekent dat de engagementen uit de huidige beheersovereenkomst niet meer worden nageleefd”, luidt het.

Over het overleg van de VRT-vakbonden met de voorzitter van de raad van bestuur over de besparingen, lekte voorlopig geen informatie uit. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content