VRT moet 27 miljoen besparen: ‘MNM mag gerust verkocht worden’

© Belga

De VRT moet 27 miljoen euro besparen, waarvan ruim de helft volgend jaar al. Voor het eerst wordt openlijk gesproken over de verkoop van MNM. Bart Tommelein (Open VLD): ‘De overdominantie van VRT op de radio stoort me al langer’

Dat schrijven De Tijd, De Morgen en Het Laatste Nieuws. Ook De Standaard bericht dat de Vlaamse regering de hakbijl wil zetten in de VRT. In De Standaard zegt Vlaams fractieleider van Open VLD Bart Tommelein dat MNM gerust verkocht mag worden’.

VRT moet 27 miljoen besparen: 'MNM mag gerust verkocht worden'

‘Wat mij al langer stoort, is de overdominantie van de VRT op de radio. Met zijn vijf zenders bezet ze bijna 70 procent van de markt en dan zijn het eigenlijk nog semi-commerciële zenders ook. MNM, een van die zenders, mag gerust verkocht worden.’

Dat zegt Bart Tommelein (Open VLD) in De Standaard. Tommelein is mediaspecialist van zijn partij, en voert al langer een strijd tegen de naar zijn mening te dominante openbare omroep. Het is voor het eerst dat zo duidelijk gesproken wordt over een verkoop van MNM.

15 miljoen euro volgend jaar geschrapt

Volgens De Tijd is de besparing opgenomen in geheime akkoorden die CD&V, de N-VA en Open Vld hebben gesloten. 15 miljoen euro moet volgend jaar al geschrapt worden. Dat is 5 procent van de bijna 300 miljoen aan dotaties die de VRT jaarlijks krijgt. Vanaf het jaar daarna geeft de Vlaamse regering elk jaar, en dat gedurende vier jaar, 3 miljoen euro minder dotatie. Het totale budget van de VRT is nu zo’n 450 miljoen euro.

De omvorming van OP12 naar een noodnet zal ruim onvoldoende zijn om het besparingsbedrag te halen.

Zelf besparingsplan

De Vlaamse regering heeft de VRT gevraagd zelf een besparingsplan op te stellen. De raad van bestuur van de VRT komt daarover eind deze maand bijeen. Sinds 2007 werd bij de VRT al ruim 100 miljoen euro bespaard. (Belga/RR/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content