VRT mag geen formats van kranten kopiëren, vindt Sven Gatz

Sven Gatz © Belga

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) vindt dat de VRT zijn nieuwssite deredactie.be mag loskoppelen van wat op radio en tv te zien is. ‘Maar de openbare omroep moet goed afwegen of ze een meerwaarde biedt voor haar doelpubliek en of ze niet te veel concurreert met de commerciële nieuwssites. Formats van de kranten kopiëren kan niet.’

Gatz reageert daarmee op het experiment van de VRT met weekendinterviews. Deredactie.be brengt interviews, in beeld en tekst, die niet op de andere kanalen verschijnen. Dat valt echter niet in goede aarde bij de krantenuitgevers, die vinden dat de VRT daarmee afwijkt van haar kerntaak en concurreert met de commerciële nieuwssites.

De minister werd donderdag in het Vlaams parlement over de kwestie ondervraagd door Wilfried Vandaele (N-VA) en Bart Caron (Groen). ‘De schrijvende pers beschouwt dit als een onlinekrant, terwijl de focus van deredactie.be op het audiovisuele zou moeten liggen’, vindt Vandaele. ‘Als de VRT eigen weekendbijlages gaat maken, dan betekent dat rechtstreekse concurrentie met kranten die het al niet zo gemakkelijk hebben’, zei Caron.

Gatz maakte eerst en vooral duidelijk dat de openbare omroep de huidige beheersovereenkomst niet schendt met de interviews. Hij wees er wel op dat die overeenkomst in 2011 is afgesloten, door een vorige coalitie. Ook het medialandschap is sindsdien ingrijpend veranderd. Volgend jaar gaat een nieuwe beheersovereenkomst in, en daarin kan wat hem betreft worden bijgestuurd.

‘Dat het aanbod van deredactie.be loskomt van wat eerder op radio en tv te zien was, lijkt me zeker een positieve evolutie, en dat wil ik op zich wel ondersteunen’, verduidelijkte Gatz. Vooral om jongeren te bereiken wordt dat zeer belangrijk, maar we zullen zeer goed moeten kunnen benoemen wat kan en wat niet kan’.

Het digitale luik is volgens de Open VLD’er dus onmisbaar, maar de omroep moet uit het vaarwater van de commerciële spelers blijven. ‘Een zekere overlap valt onmogelijk volledig uit te sluiten, maar moet zo minimaal mogelijk worden gehouden.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content