Vroegtijdige schoolverlaters: Groen eist actieplan van Onderwijsminister Smet

'Ons lerarenkorps is te wit, en dat houdt onderwijsongelijkheid in stand', aldus Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). © Belga

Oppositiepartij Groen vindt dat onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) dringend een plan moet uitwerken om het aantal vroegtijdige schoolverlaters te doen dalen.

Oppositiepartij Groen eist een actieplan van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Daarmee reageert de partij op de resultaten van een onderzoek van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen. Volgens die studie verlaat 28 procent van de Antwerpse jongeren de school zonder diploma.

“In het plan van minister-president Kris Peeters (CD&V) Vlaanderen in Actie is opgenomen dat het aantal vroegtijdige schoolverlaters teruggedrongen moet worden. Gemiddeld moet het aantal tegen 2020 dalen onder 10 procent. De cijfers van het Steunpunt vandaag staan daar nog heel ver van af. Daarom is het broodnodig dat minister Smet met een actieplan voor de dag komt,” zegt Groen-fractieleidster in het Vlaams Parlement Elisabeth Meuleman.

Afstudeerkwalificatie

Groen is voorstander van een afstudeerkwalificatie voor iedere schoolverlater. “Het plan van minister Smet moet er dan ook voor zorgen dat jongeren meer beroep kunnen doen op flexibele trajecten. Jongeren moeten werken en leren snel kunnen combineren, het aantal stages in de secundaire scholen moet toenemen en blijven zitten, moet een uitzondering worden. Ook wijst het hoge aantal vroegtijdige schoolverlaters op de noodzaak van een grondige hervorming van het secundair onderwijs”, zegt Meuleman. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content