Astrid Wittebolle

Vrije boeken

Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Geef een boek aan iedereen ter wereld.

Auteursrecht is een zegen én een gesel. Zonder auteursrecht zouden auteurs niet voldoende vergoed worden voor hun werk, maar door het auteursrecht blijven veel boeken ongelezen en onverkocht. Wanneer een boek niet langer in druk is en niemand het opnieuw wil uitgeven, blijft het letterlijk dode letter. En dat terwijl heel wat boeken een tweede leven verdienen.

Unglue.it is een nieuw initiatief dat probeert boeken te ‘bevrijden’. Via het systeem van crowd funding (veel mensen betalen een klein bedrag om uiteindelijk een grote som te vergaren), wordt geld ingezameld. Daarmee wordt een overeenkomst gezocht met uitgevers of auteurs om de rechten onder te brengen in een Creative Commons-licentie.

Het eerste boek dat op deze manier aan de hele wereld gratis kon worden aangeboden is een bloemlezing met orale Afrikaanse literatuur. Het boek was in Afrika nooit uitgegeven. Unglue.it zamelde ook genoeg geld in om een schoolbibliotheek te bouwen in India.

Auteurs kunnen hun eigen boeken aanbieden “ter bevrijding” en lezers kunnen boeken suggereren waarvan volgens de hen de rechten moeten worden afgekocht.

Dit is een pril experiment, maar de wereld van (e-)uitgevers houdt het wel nauwlettend in de gaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content