Vooruitblik op 2017

Prof. dr. Stefan Duchateau en Matthieu De Coster © .

2016 was op zijn zachtst gezegd een woelig beursjaar. Maar wat heeft 2017 voor ons in petto? Prof. dr. Stefan Duchateau blikt vooruit en presenteert zijn belangrijkste beleggingsthema’s.

We hebben nog enkele weken te gaan in dit kalenderjaar, maar nu al is duidelijk dat 2016 de geschiedenis zal ingaan als een bewogen beursjaar. Het begon al slecht met een januaricrash in China en later volgden nog terreur en de Brexit die de beursindices telkens deden daveren. Klap op de vuurpijl was de onverwachte overwinning van Donald Trump die daarmee de 45e president van de Verenigde Staten werd. Net als ten tijde van de Brexit reageerden de financiële markten initieel met een schrikreactie, maar al snel keerde de rust weer.

“Wellicht is het in de huidige economische constellatie niet eens onverantwoord om met een gedurfd en ambitieus plan te komen om de Amerikaanse economische groei op een hoger niveau te brengen”, blikt Stefan Duchateau, adviseur bij de Argenta Groep, vooruit op het nieuwe Amerika. “Zolang de Amerikaanse centrale bank de inflatoire gevolgen maar correct inschat en kordaat reageert.”

Langetermijnrente blijft laag

In de eurozone evolueert de inflatie intussen naar een normaler peil. “Vraag is wel of de negatieve langetermijnrente in Duitsland nog verantwoord is. Vandaar de opsprong van de langetermijnrente, die in mijn ogen niet meer is dan een normalisatie”, stelt Stefan Duchateau vast.

Volgens hem is dat dus allesbehalve een trendbreuk. “Het zijn de demografische ontwikkelingen die de evolutie van die langetermijnrente bepalen en het is wachten op een nieuwe technologische ontwikkeling die de economische motor weer kan aanzwengelen. De komende jaren verwacht ik dan ook geen structurele stijging van de langetermijnrente.”

“Opgelet, schommelingen blijven natuurlijk altijd mogelijk en die kunnen pijnlijk zijn voor het tussentijdse rendement van uw obligatieportefeuille. Een stijging van 1 procent kan al snel een verlies impliceren van 7 à 8 procent”, waarschuwt Matthieu De Coster, productmanager Beleggingen bij Argenta.

u0022Belgische beurs is duuru0022

Omdat er niets te verdienen valt met Belgische of Duitse obligaties, richt Duchateau zijn vizier eerder op landen als Spanje en Polen. Ook Italië stond op zijn lijstje maar door de onzekerheid over de uitkomst van het referendum over de rol van de Italiaanse senaat blijft hij daar nu liever aan de zijlijn staan. “Er zijn natuurlijk altijd obligaties te vinden met hogere rendementen, maar obligaties dienen om veiligheid in te bouwen, niet om te speculeren”, klinkt het kordaat.

Instapmoment voor biotech

Wat aandelen betreft, raadt Stefan Duchateau aan om heel selectief te zijn. “Qua bedrijfsresultaten is België de beste leerling van de Europese klas, maar al dat goede nieuws zit al lang in de koers vervat. Zo bedraagt de koers/(verwachte) winst-verhouding van de MSCI Belgium maar liefst 20. Voor de Duitse beurs bedraagt dat cijfer slechts 13 en die is dan ook een pak aantrekkelijker. Ook de groeivoet in de Amerikaanse industrie is onvoldoende waardoor de belegger ook daar heel kieskeurig moet zijn.”

Stefan Duchateau is nooit echt een fan geweest van de BRIC-landen. “Zeker in Rusland en Brazilië zijn de verwachte bedrijfswinsten te zwak en bovendien te volatiel. In China kunnen aandelen van consumptiegoederen interessant zijn. Al bij al beschikt India nog over de beste kaarten.”

Op sectorniveau ziet Duchateau vooral kansen in lifestyle, technologie, beveiliging en water. “De voorbije maanden heeft de farma- en biotechnologiesector serieuze klappen gekregen en ik denk dat we nu op een interessant instapmoment zijn gekomen.”