Voorstel Di Rupo stuit op kritiek CD&V en N-VA

Volgens Vlaams minister-president Peeters (CD&V) is het voorstel niet goed overlegd. De N-VA spreekt over een theaterstukje.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt het niet goed dat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn oproep tot de vorming van een regering van nationale eenheid heeft gedaan zonder voorafgaandelijk met de N-VA te overleggen. De N-VA zelf spreekt in een eerste reactie over een ’theaterstukje’.

Peeters reageerde donderdagavond in Terzake (Canvas) vanuit Davos, waar hij deelneemt aan het World Economic Forum.

Een regering van nationale eenheid bepleiten ‘zonder de N-VA erbij te betrekken’ is volgens de minister-president ‘niet erg wijs’, zo zei hij. ‘Ik vind het eigenaardig dat Elio Di Rupo iets publiek lanceert waarover niet was gesproken’, aldus Peeters.

De PS en de N-VA moeten als winnaars van de verkiezingen de as van de onderhandelingen blijven vormen. Beide partijen moeten afspraken maken over de formule en dan communiceren, aldus de minister-president.

Hij heeft er geen probleem mee als PS en N-VA het eens raken om Open VLD en MR aan de onderhandelingstafel uit te nodigen. Maar volgens de minister-president mag dat geen impact hebben op de Vlaamse regering, waarvan Open VLD momenteel geen deel uitmaakt. Peeters wees erop dat de coalitie is gesmeed voor vijf jaar en wil niet dat de Vlaamse regering wordt gedestabiliseerd.

N-VA is theaterstukjes beu De N-VA wilde donderdagavond niet ten gronde reageren op het voorstel van Di Rupo. De partij wil dat pas doen als ze de echte bedoeling kent van zijn boodschap.

‘Dit soort theaterstukjes zijn we intussen meer dan beu’, zo voegt de partij er in een eerste reactie aan toe.

Opening naar liberale partijen

MR-voorzitter Didier Reynders reageerde donderdagavond wel tevreden op de oproep van Di Rupo. ‘Ik verheug me over de opening die Elio Di Rupo heeft gemaakt naar de liberale partijen’, aldus Reynders.

‘Zijn oproep voor de oprichting van een regering van nationale eenheid of een uitbreiding van de regering van lopende zaken is in feite duidelijk een opening naar de liberalen’, aldus de MR-voorzitter.

Di Rupo had enkele weken geleden al verklaringen in die zin afgelegd. ‘Ik denk dat hij zijn lessen heeft getrokken uit de mislukking van de onderhandelingen met zeven partijen’, aldus Reynders.

De MR wil volgens Reynders verantwoordelijkheid nemen in een sociaal-economische regering en op institutioneel vlak ‘met iedereen onderhandelen’. De MR heeft geen exclusieven met betrekking tot andere partijen, aldus Reynders. Hij voegde eraan toe dat dat het ‘unanieme standpunt’ is van zijn partij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content