Voormalig VRT-presentator Emiel Goelen overleden

© Belga

De voormalige televisiepresentator Emiel Goelen is overleden. Hij werd 68.

Wie? Emiel Goelen

Toen? VRT-presentator en Vlaams Belangpoliticus

Nu? Gepensioneerd VRT-presentator en Vlaams Belangpoliticus

Quote? “U kijkt toch ook?”

Emiel Goelen is overleden ten gevolge van de spierziekte ALS, dat meldt de VRT. Goelen werd bekend als presentator op de VRT . Na zijn ontslag bij de openbare omroep ging hij de politiek in, bij het Vlaams Blok/Belang. Bij velen is hij bekend van het legendarische tv-programma ‘Op De Koop Toe’ en van zijn catchphrase “U kijkt toch ook?”, die hij op de kijker afvuurde terwijl hij hem aanwees met zijn vinger.

Hoge kijkcijfers en enorme populariteit

Goelen was te zien in veel programma’s van de openbare omroep, maar hij is wellicht het bekendst van het consumentenprogramma ‘Op De Koop Toe’, dat hij presenteerde tussen 1991 en 1997. Daarin gaven presentatoren Emiel Goelen en Rita Van Neygen de kijker advies over allerhande producten.

Dat leverde Goelen naast een enorme populariteit ook hoge kijkcijfers op. Dat was niet vanzelfsprekend in een tijd waarin de nieuwe en vernieuwende commerciële omroep VTM nog de dag van de meeste Vlamingen kleurde.

Ontslagen bij de VRT

Maar het geluk van Goelen bleef niet duren. In 1997 stuurde de toenmalige gedelegeerd bestuurder van de VRT, Piet Van Roe, hem de Reyerslaan uit. Hij werd ervan beschuldigd cadeaus te hebben ontvangen van bedrijven waarvan producten besproken werden in ‘Op De Koop Toe’. De Raad van State maakte dat ontslag nadien ongedaan, maar Goelen ging nooit opnieuw aan de slag bij de VRT. Hij werd pr-man bij de inmiddels door Air France-KLM opgeslokte luchtvaartmaatschappij VLM.

De man hield altijd zijn onschuld staande. Volgens hem is hij erin geluisd. Onder andere door zijn medepresentatrice Rita Van Neygen. Vandaar ook zijn bittere uitspraken in 2009 in het showbizzvakblad Dag Allemaal: “Ik weet niet wat er met Rita gebeurd is. Ik heb haar nooit meer gezien. Volgens mij werkt ze nog steeds op de VRT, maar dat interesseert me geen fluit.”

Vlaams Blok

Na zijn ontslag bleef het zeven jaar lang stil rond Emiel Goelen. Tot die ene dag in oktober 2004. Toen verscheen in de krant Gazet Van Antwerpen het bericht dat hij de politiek in ging. Hij ging voor het toenmalige Vlaams Blok zitting houden in een Vlaamse commissie over overheidscommunicatie. Daarmee vertoefde hij in het gezelschap van die andere VRT’er die toen overstapte naar het Vlaams Blok: Reddy De Mey.

Toen hij in 2009 zestig jaar werd, ging hij met pensioen. Sindsdien ws het vrij stil rond hem. In april 2012 dook er een lezersreactie uit zijn naam op op de site van Radio 1. Daarin beklaagde de schrijver zich over het feit dat de radiozender Rita Van Neygen en niet hem had uitgekozen voor een interview over de geschiedenis van de consumenten-tv.

‘Bedankt Rita…Of toch niet…’

“Nu eis ik helemaal niet dat […] men mij moet vragen. Verre van. Jullie doen maar. Alleen vind[en] ik en een aantal collega’s […] het bizar dat ze dan mevrouw Van Neygen vragen. Want als er nu één iemand […] was die niets van een consumentenprogramma afwist, dan is het mevrouw Van Neygen wel”, stond er geschreven.

Ten slotte hekelde de schrijver ook dat Van Neygen leugens verteld heeft. “Bedankt Rita… Of toch niet… Ik hoop dat niemand haar eens aandoet wat ze mij heeft aangedaan.”

(JC)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content