Voormalig gouverneur Jan Briers trekt met CD&V naar de verkiezingen

Jan Briers © Belga

Jan Briers, gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen, is bij de verkiezingen van 26 mei kandidaat voor CD&V. Hij wordt eerst opvolger op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen.

Jan Briers (65) was van 2013 tot 2018 gouverneur van Oost-Vlaanderen. Hij werd destijds door N-VA voorgedragen als onafhankelijke kandidaat.

‘Het klopt dat ik door die partij ben voorgedragen. Ik ben hen daar heel dankbaar voor, maar ik was wel onafhankelijk’, zegt Briers in het VRT-programma De zevende dag.

Jan Briers, die als gouverneur verplicht met pensioen moest omdat hij 65 werd, werkte naar eigen zeggen heel goed samen met de voorganger van minister De Crem, Jan Jambon (N-VA). Aansluitend nam hij contact op met Pieter De Crem (CD&V). ‘Op 6 januari heb ik een sms gestuurd naar De Crem, waarin ik zei dat ik nog steeds iets wil betekenen voor de veiligheid van het land, aangezien ik daar al heel wat knowhow in heb opgebouwd. Even later kreeg ik een telefoontje van hem’, zegt Briers.

Jan Briers krijgt de eerste plaats op de opvolgerslijst van de CD&V, en kan dus niet rechtstreeks verkozen raken. Vast staat dat hij niet als onafhankelijke op de lijst zal staan: ‘Ik ga niet hypocriet zijn, dus ik ga zeker een partijkaart aanschaffen’.

Met de keuze voor de 65-jarige Briers kiest de CD&V niet bepaald voor verjonging, ‘maar in de dierenstand kunnen de rammelaars heel vlug lopen’, zegt Pieter De Crem in een reactie op die kritiek. ‘We willen iedereen aanspreken van elke leeftijd, en we hebben ook heel wat jonge burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden’, voegt hij eraan toe.

‘Jan Briers is een ervaren bruggenbouwer, ook internationaal gerenommeerd, met een grote liefde voor Oost-Vlaanderen. Ik ben dan ook zeer verheugd dat hij zijn engagement voor de provincie nu kan verderzetten binnen de CD&V en kijk uit naar een hechte samenwerking ten voordele van iedere Oost-Vlaming’, luidt het in een officiële mededeling van De Crem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content