Bruno De Lille

‘Volledige politieke decumul ligt binnen handbereik in Brussel’

Bruno De Lille Bruno De Lille is gewezen Brussels staatssecretaris voor Groen en LGBTI+-activist

‘De afgelopen weken kregen we van alle politieke partijen grote verklaringen te horen over hoe het anders moest. Heel snel zullen ze kunnen bewijzen dat ze het menen’, schrijft Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen).

Na de vele onfrisse schandalen over gefoefel, te hoge vergoedingen en veel postjes bij weinig mensen, krijgt Brussel binnenkort de kans om ook eens het goede voorbeeld te geven. De mogelijkheid om de volledige politieke decumul in te voeren, ligt namelijk binnen handbereik.

De discussies hierover zijn ook in Brussel hevig, dat spreekt vanzelf. Een schepen-parlementslid zou volgens de voorstanders beter aanvoelen wat er leeft op ‘het terrein’. Ik zie vooral een ongezonde machtsconcentratie en we hebben gezien tot wat dat leidt. Het zou in mijn ogen dus logisch zijn als Brusselse politici binnenkort hun mandaat als burgemeester-, schepen- of OCMW-voorzitter niet meer zouden mogen combineren met dat van parlementslid. En het is niet denkbeeldig dat het ervan komt, dat Brussel slaagt waar de andere parlementen niet lukken.

‘Volledige politieke decumul ligt binnen handbereik in Brussel’

Of net niet. Want het is een dubbeltje op zijn kant.

Ecolo en Groen zijn al jaren vragende partij voor die volledige decumul en passen die ook al toe. De SP.A doet sinds enkele maanden mee en de Brusselse federatie van de PS heeft zich recent, na al de schandalen, ook op die lijn gezet. Nu hebben groen en rood helaas niet de meerderheid dus was het uitkijken naar nog partners die voor de redelijkheid kozen. Gisteravond kwam er witte rook uit Sint-Lambrechts-Woluwe, het hoofdkwartier van Défi (vroeger het FdF): ook zij willen nu de splitsing van parlementaire en uitvoerende mandaten.

Zijn we er dan? 8 Ecolo-, 22 PS- en 12 Défi-parlementsleden geven samen een mooie Franstalige meerderheid van 42 op 72. Met de 3 Groen- en de 3 sp.a-vertegenwoordigers erbij komen we aan 48 op 89 (het aantal leden van het Brussels Parlement) en is de decumul in Brussel een feit. Toch?

Helaas, er is voor deze beslissing niet alleen een Franstalige maar ook een Nederlandstalige meerderheid vereist. En daar zijn nog 3 extra stemmen voor nodig (de Nederlandstaligen zijn met 17 in het Brussels parlement). De CD&V zou kunnen meedoen. Ze hebben altijd voor een volledige decumul te zijn voor gemeenten vanaf 20.000 inwoners en laat de kleinste gemeente van Brussel, Koekelberg, nu net 21.638 inwoners hebben. Dat komt goed uit. Alleen heeft de CD&V maar 2 parlementsleden. Nog één stem te gaan.

Bladzijde van achterkamerpolitiek omslaan

En zo moeten we kijken naar Open VLD, N-VA en Vlaams Belang. Eén van hen, meer is niet nodig, kan de weegschaal in de goede richting laten doorslaan. Maar zullen Open VLD en N-VA, die koele minnaars zijn van een politieke decumul, de kans grijpen om Brussel deze keer het voortouw te laten nemen? Zorgen zij er voor we hiermee de bladzijde van achterkamerpolitiek en machtsconcentratie kunnen omslaan? Of missen ze deze afspraak met de geschiedenis omdat ze de belangen van enkele schepenen-parlementsleden veilig willen stellen?

De afgelopen weken kregen we van alle politieke partijen grote verklaringen te horen over hoe het anders moest. Heel snel zullen ze kunnen bewijzen dat ze het menen. Gaan we inderdaad een mooi nieuw Brussel tegemoet of vallen de maskers dan al af? Als die schepenen-parlementsleden inderdaad net als ik goed horen wat er leeft bij de bevolking, dan kunnen ze niet anders dan meedoen. Ik kijk alvast uit naar de stemming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content