Voka wil geen splitsing werkloosheidsuitkeringen

De werkgeversorganisatie wijst het voorstel van de N-VA van de hand.

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka schaart zich niet achter het voorstel van de N-VA om bij een staatshervorming ook de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA) en dus de werkloosheidsuitkeringen te splitsen.

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke had die mogelijkheid geopperd, wat al tot felle Franstalige reacties (van CDH, PS en Ecolo) en van ACV-voorzitter Luc Cortebeeck heeft geleid.

Ook Voka staat er niet achter. ‘Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn om nieuwe eisen op tafel te leggen”, zo zei topman Luc De Bruyckere donderdagavond in Terzake (Canvas).

De RVA mag voor Voka federaal blijven, maar De Bruyckere vraagt wel een duidelijke aanwezigheid van de gewesten in de structuren van het agentschap.

Werklozenbegeleiding

Gezien de tegenstand voor een splitsing van de RVA ziet de Voka-topman momenteel meer heil in een herziening van de werklozenbegeleiding.

Zo mag het uitkeren van werkloosheidsuitkeringen aan ‘conjuncturele werklozen’ volgens hem federaal blijven, maar de begeleiding van ‘structurele werklozen’ zou De Bruyckere liever aan de gemeenschappen toevertrouwen.

De Voka-topman wil binnen de paar weken duidelijkheid of een akkoord over de staatshervorming mogelijk is. ‘Bedrijven verliezen nog geen contracten, maar we weten dat de financiële markten op de loer liggen. We kunnen het ons niet te lang permitteren om geen akkoord te sluiten’, aldus De Bruyckere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content