Voka waarschuwt vakbonden zichzelf niet buiten spel te zetten

© Belga

“Zet uw vakbond niet zelf buitenspel.” Die boodschap lanceerde Voka-voorzitter Paul Kumpen op het congres van zijn werkgeversorganisatie. De stakingsactie die woensdag op Brussels Airport uitbrak bij bagageafhandelaar Aviapartner bewijst dat de bonden zich onverantwoord gedragen, voegde hij eraan toe.

Het Voka-congres stond in het teken van ‘durven, vernieuwen en veroveren’ in een wereld die snel verandert. Daarbij kwamen ook de bonden aan bod. “De vakbonden gedragen zich onverantwoord. Getuige daarvan de actie bij Aviapartner, net wanneer iedereen zich de naad uit het lijf werkt om de luchthaven herop te starten”, zei Kumpen voor aanvang van het congres. “Dergelijke acties zijn zeer negatief voor het imago van het land.”

In zijn toespraak richtte voorzitter Kumpen zich dan weer tot de vakbondsleiders. “Zet uw vakbond niet zelf buitenspel. Ofwel bouwen jullie mee aan de toekomst van de ondernemingen die durven springen in de digitale economie en bouwen jullie mee aan een toekomst voor jullie mensen. Ofwel kiezen jullie voor de status-quo en worden jullie overbodig.”

Kumpen hekelde een “rigide 38-urenweek” en een loonindexering die de kostenhandicap opdrijft. Maar ook het “wapen van de politieke staking”, nu er verschillende stakingen en betogingen in aantocht zijn. Daarom moet er voor de Voka-voorzitter geïnvesteerd worden in nieuwe vormen van sociaal overleg om dat overleg vlot te trekken. “We leven niet in een ‘failed state’, maar moeten wel werken met ‘failed unions’ die alleen gericht blijven op de recepten van het verleden, op de status-quo en het verworvene.” Kumpen wil een nieuwe sociale deal met wederzijds vertrouwen.

De Voka-voorzitter riep ook de regeringen van het land op tot hervormingen en investeringen. Aan de federale regering vroeg hij een nieuwe loonnorm en energienorm. Vlaanderen moet meer investeren in infrastructuur en mobiliteit en werk maken van de onderwijshervorming. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content