Voertuig met gasflessen: ‘Mogelijk teruggekeerde Syriëstrijder’

© Belga

Aan de Hallepoort in Brussel is een voertuig onderschept met twee gasflessen. De bestuurder werd aangehouden. Het zou gaan om een veroordeelde in een terreurdossier.

Een witte bestelwagen werd donderdagnamiddag omstreeks 16 uur opgemerkt door de politie, nadat de bestuurder twee rode lichten had genegeerd. De wagen werd tegengehouden nabij de Overwinningsstraat in Sint-Gillis. De bestuurder weigerde echter om mee te werken, en verklaarde ook dat hij niets in zijn koffer had zitten. Omdat de bestuurder met een valse nummerplaat rondreed, besliste de politie om een explosievenhond ter plaatse te sturen. Het dier detecteerde echter niets.

De politie opende daarop het portier van de bestelwagen en zag twee gasflessen zitten, waarna de ontmijningsdienst van het leger (DOVO) ter plaatse werd gestuurd. De twee gasflessen werden door DOVO onschadelijk gemaakt. Er werden geen explosieven of ontstekingsmechanismes gevonden.

De veiligheidsperimeter die was ingesteld, werd omstreeks 20 uur opgeheven. Het parket van Brussel onderzoekt de zaak nog. In het belang van het onderzoek wordt momenteel geen informatie vrijgegeven over de identiteit van de aangehouden persoon.

Het is absoluut voorbarig om te bevestigen dat de bestuurder criminele bedoelingen heeft of zou gehad hebben.

Parket

“Het is absoluut voorbarig om te bevestigen dat de bestuurder criminele bedoelingen heeft of zou gehad hebben. Alle speculaties in die zin zijn voorbarig”, zegt het parket.

Volgens Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis, staat de bestuurder gesignaleerd als zijnde geradicaliseerd en zou het mogelijk om een teruggekeerde Syriëstrijder gaan.

Pas vrijdagochtend om 11 uur zal het parket een stand van zaken geven.

Partner Content