VMMa stopt onmiddellijk met belspelletjes

De VMMa stopt onmiddellijk met het uitzenden van belspelletjes wegens de ‘maatschappelijke hetze’.

De VMMa, het bedrijf achter onder meer VTM en 2BE, stopt met onmiddellijke ingang met het uitzenden van belspelletjes gezien de ‘maatschappelijke hetze’ die er over is gecreëerd. Dat heeft het mediabedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) had eerder op de dag gezegd dat er een voorstel klaarligt om de voorwaarden rond belspelletjes te verstrengen.

Als die niet werken, sloot hij niet uit dat belspelletjes in ons land worden verboden. Devlies reageerde op een uitzending van het Canvasprogramma ‘Basta’, dat de bedrieglijke praktijken van de spelletjes blootlegde.

‘Niet indruk wekken dat wet wordt overtreden’

‘Ondanks het feit dat de organisatie van de belspellen volledig binnen het wettelijke kader gebeurde, wat vandaag ook bevestigd werd door de Kansspelcommissie, heeft de VMMa toch beslist om de uitzending van de belspellen met onmiddellijke ingang stop te zetten’, zo luidde het in een mededeling die de VMMa dinsdag verspreidde.

‘Ondanks het feit dat we alles strikt volgens de wet hebben georganiseerd, vinden we het niet langer opportuun de belspellen uit te zenden gezien de maatschappelijke hetze die hier rond is gecreëerd’, aldus directeur-generaal Peter Quaghebeur.

‘We nemen als Vlaams bedrijf, geworteld in de samenleving, onze
verantwoordelijkheid op. Als er geen maatschappelijk draagvlak is voor belspellen, dan heeft het ook geen zin meer dat we ze uitzenden. We willen niet dat onze kijkers de indruk hebben dat wij de wet overtreden’.

Lieten reageert tevreden

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) reageerde
verheugd op de beslissing van de VMMa. ‘Het is belangrijk dat een familiezender zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin neemt’, aldus de minister.

Ze onderzoekt of ze stappen kan ondernemen om belspelletjes op de Vlaamse televisieomroepen te verbieden. Bij de televisiezenders VT4 en VIJFtv werden de belspelletjes al eerder stopgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content