Vlamingen en Franstaligen sluiten ‘historisch’ cultureel samenwerkingsakkoord

Volgens de Vlaamse en Franstalige Cultuurministers is het de bedoeling dat we de cultuur van elkaar beter leren kennen.

De Vlaamse en de Franse gemeenschap hebben een raamakkoord voor culturele samenwerking afgesloten. Volgens Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege gaat het om een “historisch akkoord”.

Ook haar Franstalige collega Fadila Laanan is bijzonder tevreden dat er na tientallen jaren een akkoord is bereikt in een dossier dat “een monster van Loch Ness” was geworden.

Op het terrein is er altijd wel al sprake geweest van culturele samenwerking over de taalgrens heen. Maar tot een formeel samenwerkingsakkoord is het nooit gekomen. Dat had onder meer te maken met de Vlaamse bekommernis over het naleven van het territorialiteitsbeginsel, met name in de Vlaamse Rand.

Wel met China, niet met Wallonië

Daardoor komt het dat Vlaanderen wel culturele samenwerkingsakkoorden heeft met onder meer China (ambtelijk), Québec, Roemenië en Hongarije, maar niet met de Franse gemeenschap. “We hadden inderdaad een akkoord met landen aan de andere kant van de wereld, maar niet met onze bovenbeste buren”, aldus minister Schauvliege.

Concreet voorziet het bereikte raamakkoord dat de Vlaamse en Franse gemeenschap meer informatie gaan uitwisselen op het vlak van cultuur. Er komt ook een gemengde commissie met vertegenwoordigers van beide partijen om het akkoord verder uit te werken. Bedoeling is ook dat de Franse en Vlaamse gemeenschap meer gaan samenwerken in hun standpunten rond cultuur tegenover bijvoorbeeld de federale regering of tegenover Europa. “En uiteindelijk is het natuurlijk ook de bedoeling dat we de cultuur van elkaar beter leren kennen”, aldus Laanan.

Festival van Cannes

Het raamakkoord zou ook kunnen betekenen dat de Franse en Vlaamse gemeenschap nauwer gaan samenwerken op (inter)nationale cultuurevenementen, zoals het filmfestival van Cannes, Bergen als culturele hoofdstad van Europa in 2015, het theaterfestival van Avignon, enz… (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content