‘Vlaanderen moet minstens 760 miljoen euro vinden voor 2014’

© Belga

‘In 2014 zal de regering het niet meer redden met het gebruikelijke knip- en plakwerk’, aldus de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen. De Vlaams eregering moet voor 2014 minstens 740 miljoen euro vinden.

De Vlaamse regering moet voor de begrotingsopmaak van 2014 op zoek naar minstens 760 miljoen euro, berekende de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Dat is onder meer het gevolg van de inspanning die ons gewest moet doen voor de sanering van de openbare financiën.

Het stond in de sterren geschreven dat de begrotingsopmaak voor 2014 nog moeilijker ging worden dan die voor het lopende jaar en dat blijkt ook uit de berekeningen van de SERV, de raad die onder meer de vakbonden en werkgeversorganisaties als Unizo en VOKA verenigt. De SERV maakt die berekening deels uit frustratie met het feit dat de Vlaamse regering zelf weinig tijd steekt in meerjarenramingen.

De regering moet in 2014 volgens de sociale partners op zoek naar 610 miljoen euro om de begroting in evenwicht te krijgen. Er werd bovendien overeengekomen dat de deelstaten volgend jaar 250 miljoen euro moet bijdragen aan de sanering van de overheidsfinanciën. “Ervan uitgaande dat Vlaanderen daar 60 procent van voor zijn rekening neemt, komen we op een totaal van 760 miljoen euro”, is te horen bij de SERV.

Vlaamse begrotingen in evenwicht, maar steeds minder structureel

Vlaanderen pakt dan wel jaar na jaar uit met een begroting in evenwicht, volgens de Raad gebeurt dat steeds minder op een structurele manier. Zo kreeg de regering in 2013 een KBC-dividend van 297 miljoen euro en 71 miljoen aan andere eenmalige ontvangsten. Daar komt nog een betaalachterstand bij en de dreiging van extra uitgaven in het kader van de staatshervorming.

“We hebben de regering steeds gewaarschuwd dat ze zich al op had moeten voorbereiden op die bijdrage aan de sanering”, zegt voorzitster Ann Vermorgen. “In 2014 zal de regering het niet meer redden met het gebruikelijke knip- en plakwerk”, besluit ze. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content