Vlaamse Volksbeweging: ‘Als Vuye N-VA verlaat, zullen wij hem vragen om communautair voorstel uit te werken’

Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) ziet in het ontheffen van Hendrik Vuye en Veerle Wouters van hun communautaire opdracht bij de N-VA de kroniek van een aangekondigde mislukking en ook een interne afrekening. ‘Het is duidelijk dat de N-VA geen strategie heeft en zich aan het omvormen is tot een machtspartij,’ fulmineert voorzitter Bart De Valck. De VVB wil nu zelf een voorstel uitwerken over waar het naartoe moet met Vlaanderen en hoopt daarvoor Vuye te strikken.

Bart De Valck schuwt in een reactie aan Knack.be de grote woorden niet. Volgens hem zijn de reacties van Vlaamse militanten op de sociale media er vooral van verbijstering. ‘Deze demarche van Bart De Wever is een zware teleurstelling voor iedereen die in de partij geloofde’.

Vuye en Wouters
Vuye en Wouters© BELGA

De N-VA-voorzitter maakte na het partijbestuur bekend dat Vuye en Wouters worden ontheven van hun opdracht om het communautaire terug op de kaart te zetten, Objectief V, na forse uitspraken over de communautaire partijlijn. Volgens De Wever is de communautaire denktank evenwel niet van de baan. Hoe het verder moet, is echter niet duidelijk.

‘Afrekening’

Een en ander heeft volgens De Valck niet zozeer met hun engagement te maken, maar veeleer met een afrekening binnen de N-VA. Hij verwijst naar een open oorlog tussen Peter De Roover (De Valcks voorganger bij de VVB, nvdr.) en Vuye, die begin dit jaar door de Roover werd vervangen als fractieleider van de partij in de Kamer. ‘En dan moet u weten dat De Roover als VVB-voorzitter zelf 20 jaar lang het communautaire vuur heeft aangejaagd,’ dixit De Valck.

Dit zegt veel over het democratisch gehalte van de partij

Peter De Roover
Peter De Roover© Belga

De Valck vindt dat het eigenlijk De Wever is die op het matje moest worden geroepen. ‘Dit is de omgekeerde wereld. Zijn uitspraken in de pers (De Wever liet in een interview met L’Echo uitschijnen dat een nieuwe staatshervorming in 2019 voor hem geen must is, nvdr.) waren niet afgetoetst met de partijtop. Dat zegt veel over het democratisch gehalte van de partij’.

Conclusie

Toch is De Valck niet echt verrast. Hij spreekt van de kroniek van een aangekondigde mislukking. Volgens hem is het de partij niet echt menens meer met het befaamde artikel 1 van het partijstatuten – de onafhankelijkheid van Vlaanderen. ‘We wisten dat dit als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hing,’ zegt hij. Hij verwijst zelfs naar de voorstelling van de regering, toen premier Charles Michel (MR) pronkte met zijn regering zonder communautair programma. Twee N-VA’ers applaudisseerden toen niet: Vuye en Wouters. Toen zagen we al: dit loopt volledig fout.’

Eigenlijk kan je maar één conclusie trekken: dat het de partij blijkbaar niet menens is

Bart De Wever
Bart De Wever© Belga Image

‘Ook in hun communautaire opdracht kregen ze de wind van voren. Dit is de core business van N-VA. Objectief V moest het koninginnenstuk worden, waarmee men aan de kiezer kon uitleggen waar het naartoe moest. Vuye is een grondwetspecialist. Als je dan ziet dat ze geen middelen en geen medewerkers krijgen, dan kan je eigenlijk maar één conclusie trekken: dat het de partij blijkbaar niet menens is’.

Crisis

De voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging is dan ook snoeihard voor de belangrijkste Vlaams-nationalistische partij, die zich volgens hem ‘aan het omvormen is tot een machtspartij en die vooral in een nieuwe centrumrechtse regering wil’. De Valck: ‘Ze zitten met een groot probleem. Ofwel kampt de N-VA met een existentiële crisis, over waar het naartoe moet. Ofwel – en daar lijkt het op – is de keuze al gemaakt en is er dus beslist om communautair de handdoek in de ring te gooien. Wel, dan zeggen wij: kom er dan ook voor uit.

‘De partij heeft duidelijk geen strategie. Vuye had er al op gewezen dat de Kamerfractie in slaap aan het vallen is. De N-VA heeft niets bewezen, behalve dat ze met MR kunnen regeren.’

Voorstel

De Valck ziet het met lede ogen aan. ‘De tijd dringt, want 2019 (de volgende federale verkiezingen, nvdr.) wordt erop of eronder.’

De VVB is van plan om zelf de denkoefening te maken over hoe het nu verder moet, naar Schots voorbeeld. ‘Als het tot een definitieve breuk komt tussen de N-VA en Vuye, dan zullen wij hem uitnodigen om ons voorstel te helpen uitwerken’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content