Vlaamse vleugels spoorvakbonden schorten stakingsaanzegging op: onduidelijkheid over 6 en 7 januari blijft

© BELGA

De Vlaamse vleugels van de spoorvakbonden hebben de stakingsaanzeggingen voor januari 2016 opgeschort, om het aanstellen van sociale bemiddelaars mogelijk te maken. Aan Franstalige kant blijft de stakingsaanzegging wel gelden.

De Vlaamse vleugel van de christelijke spoorbond, ACV-Transcom, heeft zijn stakingsaanzeggingen voor januari 2016 opgeschort, om het aanstellen van sociale bemiddelaars mogelijk te maken. De Waalse vleugel van de christelijke spoorbond, CSC-Transcom, houdt de stakingsaanzegging evenwel aan. Dat meldde minister van Werk Kris Peeters woensdagavond.

De Vlaamse vleugel van de ACOD trekt de stakingsaanzegging voor 6 en 7 januari om dezelfde reden in. Dat liet Ludo Sempels van ACOD Spoor even later weten aan Belga. “We hebben intern overlegd, op basis van alle elementen, en ook besloten het sociaal overleg alle kansen te geven”, aldus Sempels, die het heeft over “een duidelijk signaal”.

Op de Facebook-pagina van het Vlaamse ACOD Spoor staat dat de vakbond “signalen heeft opgevangen dat er nog ruimte is om te onderhandelen en dat bepaalde eenzijdig genomen beslissingen alsnog kunnen herzien worden”. Dit gaat mogelijk over de productiviteitsverhogende maatregelen voor het spoorpersoneel, die de directie recentelijk heeft beslist en die op 1 januari zouden ingaan.

Of ook de Franstalige vleugel van de socialistische bond de staking afblaast, kon Sempels niet zeggen. “We hebben hen op de hoogte gebracht van onze beslissing.”

‘Persoonlijk initiatief’

Eerder op de avond had de Franstalige Isabelle Bertrand, nationaal secretaris bij de christelijke spoorbond, verbaasd gereageerd op de demarche van haar Vlaamse collega’s. Ze had het over een “persoonlijk initiatief” van voorzitter Luc Piens.

Minister Peeters herhaalde in zijn communicatie dat het opschorten van de stakingen voor de maand januari de noodzakelijke voorwaarde blijft voor het aanstellen van sociale bemiddelaars.

De stakingen kunnen worden opgezegd tot 48 uur voor het ingaan van de actie. Voorlopig blijft dus nog onduidelijk of de staking van 6 en 7 januari bij het spoor zal plaatsvinden. Er waren aanvankelijk vijf stakingsdagen aangekondigd, maar vorige week beslisten de vakbonden om de laatste drie dagen -21, 22 en 23 januari- op te schuiven naar een latere, nog te bepalen datum. Dat gebeurde na overleg met de studenten, die hun beklag hadden gedaan over het feit dat de staking middenin de examenperiode viel.

(Belga/JH/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content