‘Vlaamse regering is ongeduldig over uitblijven oplossing Antwerpse mobiliteit’

Bourgeois I: Sven Gatz, Joke Schauvliege, Philippe Muyters, Jo Vandeurzen, Ben Weyts, Liesbeth Homans, Annemie Turtelboom, Hilde Crevits en Geert Bourgeois. © BELGA

Open VLD wil dat de Vlaamse regering onderzoekt of de overkapping van de Antwerpse ring mogelijk is. Volgens Annemie Turtelboom (Open VLD) is ook de Vlaamse regering ongeduldig over het uitblijven van een oplossing voor de Antwerpse mobiliteit.

Open VLD wil dat de Vlaamse regering onderzoekt of de overkapping van een deel van de Antwerpse ring, het zogeheten Ringland-project, mogelijk is. Dat heeft viceminister-president Annemie Turtelboom (Open VLD) nog eens gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag. Volgens Turtelboom deelt de Vlaamse regering “het ongeduld van velen” over het uitblijven van een oplossing voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek. Turtelboom zei wel dat de derde Scheldekruising belangrijk is voor de haven.

Gefaseerde aanpak

Zaterdag pleitte Open VLD-parlementslid Bart Somers ervoor om het Oosterweeldossier anders aan te pakken. Aangezien de financiering van de nieuwe Scheldekruising van Eurostat binnen de begroting moet, is de situatie immers gewijzigd. Somers pleit voor een gefaseerde aanpak: eerst twee bretellen rond de stad aanleggen en de overkapping van de ring bestuderen en daarna bekijken of een derde Scheldekruising verder van de stad nog zinvol is.

“Bart is ongeduldig en dat is ook goed”, zegt Turtelboom daarover. “Maar het is bij Oosterweel vaak een beetje zoals een voetbalmatch waarbij de ploeg niet goed aan het scoren is. Er is te weinig vooruit gegaan de laatste jaren in Oosterweel, en dan voelt iedereen zich een beetje coach. Maar het zijn de spelers op het veld, het regeerakkoord, dat nu duidelijk zegt dat er vooruitgang moet komen. Die leefbaarheid van de stad, de overkapping van de ring, is ook van belang”.

Concretiseren plannen

De Antwerpse liberale politica zei dat er een goede studie moet komen over Ringland, maar wees ook op het belang van de derde Scheldekruising. “Het mooie idee dat er is, moet toch wel geconcretiseerd worden. En op welke manier ga je de aansluiting voorzien met die derde Scheldekruising die ook zo van groot belang is voor de Antwerpse haven”, zei Turtelboom. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content