Vlaamse jongeren willen huwen en kinderen krijgen

© Belga

Vlaamse jongeren blijven dromen van een huwelijk en van kinderen krijgen. Slechts 3 procent wil geen kinderen, 15 procent sluit een huwelijk uit.

Dat blijkt uit onderzoek van de Studiedienst Vlaamse Overheid waarvan de resultaten vrijdag in De Standaard staan. Voor het onderzoek werden leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs bevraagd.

Enkele jaren later dan in de buurlanden wonen nu ook in Vlaanderen de meeste jonge mensen eerst ongehuwd samen vooraleer ze trouwen. Daarmee doen ze ook wat de meeste jongeren willen: drie op de vier leerlingen willen eerst samenwonen en daarna trouwen. 11 procent van alle jongeren wil meteen trouwen. 15 procent sluit een huwelijk uit.

Jong trouwen

De huwelijksleeftijd is de afgelopen decennia sterk opgeschoven. Slechts 11 procent van alle 25-jarige mannen is vandaag getrouwd, bij de 25-jarige vrouwen is dat 23 procent. De gemiddelde huwelijksleeftijd ligt al op 31 jaar voor mannen en 29 jaar voor vrouwen. Uit de ondervraging van de jongeren blijkt dat zij op jongere leeftijd willen trouwen (gemiddeld 25,6 jaar).

Realistisch

Opmerkelijk is dat de keuze om te trouwen, gepaard gaat met een overweldigende keuze voor kinderen. 97 procent wil kinderen, een kwart wil er zelfs drie of meer. Er wordt wel steeds vaker getrouwd na de geboorte van het eerste kind.

Toch zijn de jongeren behoorlijk realistisch, want 32 procent denkt dat een scheiding er in zit. Toen in 2003 dezelfde vraag werd gesteld aan eerstejaars universiteitsstudenten, ging nog maar 22 procent uit van het idee dat zijn huwelijk niet zou standhouden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content