Vlaamse gevangenisdirecteurs vormen front tegen eisen cipiersstaking

© Belga

De Vlaamse gevangenisdirecteurs pleiten er in een open brief voor nu niet op te houden met de hervormingen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat gaat in tegen de eis van de stakende cipiers in de Franstalige en Brusselse gevangenissen om terug te keren naar het personeelsplan van 2014.

Dat schrijven verschillende kranten donderdag, nadat de brief van de Federatie van Vlaamse Gevangenisdirecteurs woensdag gepubliceerd werd op de website van De Morgen.

“Nu ophouden met de hervormingen is geen goed idee”, zegt Hilde Guffens, inrichtingshoofd van de hulpgevangenis in Leuven, aan de kranten van Mediahuis. “Besparen is een noodzaak. Als we de plannen nu stilleggen, belanden we over twee jaar in dezelfde situatie als vandaag.”

Daarom vragen de Vlaamse directeurs onomwonden aan Koen Geens om verder te gaan met de hervorming. Die houdt in dat er met minder personeel op een andere manier wordt gewerkt: meer volk moet overdag aan de slag, minder ’s ochtends vroeg en ’s nachts. Doordat de personeelsbesparingen geen gelijke tred houden met de veranderde manier van werken, maken de directeurs zich wel zorgen over de toestand in de gevangenissen. “Door de onderbezetting komt een humaan gevangenisregime zwaar onder druk, ook in Vlaanderen”, staat in de brief.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content