Vlaamse formatie: ACV en ABVV: Meteen grote bezorgdheid over besparingen

Mieke Van Hecke, topvrouw van het vrij onderwijs. © BELGA
Simon Demeulemeester

Vakbonden ACV en ABVV en onderwijskoepels uitten hun bezorgdheid over besparingen op de eerste dag van de consultaties voor de Vlaamse regeringsvorming bezorgd. Werkgeversorganisatie VOKA ziet een bezuiniging van 2,4 miljard euro op onderwijs en welzijn mogelijk.

De eerste dag van consultaties voor de vorming van een Vlaamse regering stonden grotendeels in het teken van de noodzakelijke besparingen. De onderwijsnetten vrezen dat die de scholen zullen treffen, de vakbonden zijn bang voor de sociale bescherming. De vrees werd aangewakkerd door werkgeversorganisatie VOKA, die bij het begin van de dag een bezuiniging van 2,4 miljard euro op onderwijs en welzijn mogelijk zag.

Hoofdonderhandelaars Kris Peeters (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) kondigden aan vooral te zullen luisteren en dat deden ze. Niemand van de sociale partners kwam echt te weten waar beide partijen naartoe willen.

De vakbonden hadden wel zo hun ideeën hoe het de komende vijf jaar moet. ‘De onderhandelende partijen hebben een vrij rechts economisch programma, maar dat mag niet op de schouders van de zwaksten terechtkomen’, zei Caroline Copers van ABVV.

De socialistische vakbond kan niet rekenen op SP.A in deze onderhandeling en kijkt dus vooral naar CD&V voor de ‘sociale noot in het regeerakkoord’.

ACV: ‘Blijven investeren in onderwijs en welzijn’

Eventuele besparingen op onderwijs of welzijn vallen bij de bond op een koude steen, net als bij de collega’s van ACV. ‘Als je een sociaal en solidair Vlaanderen wil, moet je blijven investeren in die twee domeinen. Wij zijn zeer bekommerd om de sociale afbraak, er zijn in de aanloop naar de verkiezingen zware uitspraken gedaan over het interprofessioneel overleg en de werkloosheid’, bracht nationaal secretaris Ann Vermorgen in herinnering.

Besparen op ambtenaren zien beide vakbonden al evenmin zitten. ‘De topambtenaren hebben al aangegeven dat het vet van de soep is’, aldus Vermorgen. De onderwijsnetten wilden donderdag vooral informatie over de invulling die de partijen aan de onderwijshervorming geven, maar daarvoor is het dus nog te vroeg. ‘Het Masterplan ligt er, de verdere discussie gaan we niet voor de camera’s voeren’, besloot Bourgeois. (Belga/SD)

Partner Content