Elektrische auto's zijn de toekomst, zo heet het. Toch kampen ze nog steeds met een aantal problemen. Een van de uitdagingen is ze snel en efficiënt te laten opladen. In het Limburgse Lommel werd vorige maand een testproject opgestart om elektrische bussen draadloos op te laden via lussystemen die onder de weg worden aangelegd. Als een bus boven die lussen stopt, zou de batterij via elektromagnetische inductie worden opgeladen. Het systeem is te vergelijken met het opladen van een elektrische tandenborstel.

Het idee werd ontwikkeld door Flanders' Drive, een kennis- en testplatform dat door innovatie de voertuigindustrie slagvaardiger wil maken. Tussen 1999 en 2009 kreeg Flanders' Drive bijna 15 miljoen subsidies van de Vlaamse regering. Nu komt het dus op de proppen met een proefproject voor het draadloos opladen van elektrische voertuigen. Minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) is alvast in de wolken. 'Dit betekent een doorbraak in de introductie van elektrische voertuigen', liet ze optekenen. 'Als dit project succesvol is, zal ik vanuit het beleid alles in het werk stellen om Vlaanderen ook koploper te maken voor het effectief introduceren van deze innovatie. De automobielsector in Vlaanderen heeft absoluut toekomst.'

Kan Vlaanderen op dit terrein echt koploper worden? Mensen die de autosector van nabij volgen, betwijfelen dat sterk. Autoanalist Vic Heylen van het Flander's Centre For Automitive Research wijst er bijvoorbeeld op dat er wereldwijd reeds honderden aan inductietechnologie gerelateerde patenten bestaan. Het 'moederpatent' EP 1011187 staat sinds 2000 op naam van het Duitse Paul Vahle GmbH in Kamen bij Dortmund. Vahle gebruikt die technologie onder de geregistreerde naam Contactless Power Systems bijvoorbeeld in kleine, elektrisch aangedreven transportwagentjes. De meer recente toepassingen zijn die van het Koreaanse Online Electric Vehicle-project (OLEV) voor personenwagens en bussen. OLEV is een initiatief van KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology), dat 120 patentaanvragen lopen heeft die te maken hebben met het inductief laden. Of Flanders' Drive patentaanvragen heeft ingediend, werd niet medegedeeld, merkt Heylen op.

Het wordt nog erger als je het prijskaartje voor het proefproject bekijkt: 6 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro subsidies. Specialisten vragen zich af of dit proefproject wel zo veel waard is. Nog fundamenteler is de vraag of het geld niet beter zou kunnen worden gebruikt voor werkelijk innovatieve projecten. Als de toekomst van de Vlaamse automobielsector afhangt van projecten zoals dat van Flanders' Drive, waarbij vooral wordt gebluft en met geld gemorst, dan ziet die er niet goed uit.

Peter Heller, de ex-topman van Ford die mee aan de wieg stond van Flanders' Drive, zei een jaar geleden in een interview: 'Flanders' Drive doet niks!' Hij sprak daarmee niet de hele waarheid, want ze draaien er in elk geval handenvol overheidsgeld door.

Ewald Pironet

Elektrische auto's zijn de toekomst, zo heet het. Toch kampen ze nog steeds met een aantal problemen. Een van de uitdagingen is ze snel en efficiënt te laten opladen. In het Limburgse Lommel werd vorige maand een testproject opgestart om elektrische bussen draadloos op te laden via lussystemen die onder de weg worden aangelegd. Als een bus boven die lussen stopt, zou de batterij via elektromagnetische inductie worden opgeladen. Het systeem is te vergelijken met het opladen van een elektrische tandenborstel. Het idee werd ontwikkeld door Flanders' Drive, een kennis- en testplatform dat door innovatie de voertuigindustrie slagvaardiger wil maken. Tussen 1999 en 2009 kreeg Flanders' Drive bijna 15 miljoen subsidies van de Vlaamse regering. Nu komt het dus op de proppen met een proefproject voor het draadloos opladen van elektrische voertuigen. Minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) is alvast in de wolken. 'Dit betekent een doorbraak in de introductie van elektrische voertuigen', liet ze optekenen. 'Als dit project succesvol is, zal ik vanuit het beleid alles in het werk stellen om Vlaanderen ook koploper te maken voor het effectief introduceren van deze innovatie. De automobielsector in Vlaanderen heeft absoluut toekomst.' Kan Vlaanderen op dit terrein echt koploper worden? Mensen die de autosector van nabij volgen, betwijfelen dat sterk. Autoanalist Vic Heylen van het Flander's Centre For Automitive Research wijst er bijvoorbeeld op dat er wereldwijd reeds honderden aan inductietechnologie gerelateerde patenten bestaan. Het 'moederpatent' EP 1011187 staat sinds 2000 op naam van het Duitse Paul Vahle GmbH in Kamen bij Dortmund. Vahle gebruikt die technologie onder de geregistreerde naam Contactless Power Systems bijvoorbeeld in kleine, elektrisch aangedreven transportwagentjes. De meer recente toepassingen zijn die van het Koreaanse Online Electric Vehicle-project (OLEV) voor personenwagens en bussen. OLEV is een initiatief van KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology), dat 120 patentaanvragen lopen heeft die te maken hebben met het inductief laden. Of Flanders' Drive patentaanvragen heeft ingediend, werd niet medegedeeld, merkt Heylen op. Het wordt nog erger als je het prijskaartje voor het proefproject bekijkt: 6 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro subsidies. Specialisten vragen zich af of dit proefproject wel zo veel waard is. Nog fundamenteler is de vraag of het geld niet beter zou kunnen worden gebruikt voor werkelijk innovatieve projecten. Als de toekomst van de Vlaamse automobielsector afhangt van projecten zoals dat van Flanders' Drive, waarbij vooral wordt gebluft en met geld gemorst, dan ziet die er niet goed uit. Peter Heller, de ex-topman van Ford die mee aan de wieg stond van Flanders' Drive, zei een jaar geleden in een interview: 'Flanders' Drive doet niks!' Hij sprak daarmee niet de hele waarheid, want ze draaien er in elk geval handenvol overheidsgeld door. Ewald Pironet