Vlaamse begroting: ‘Geen nieuwe belastingen, niet geraakt aan dienstencheques’

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

De begrotingsgesprekken binnen de Vlaamse regering zijn afgerond. Er is zowel een evenwicht als plaats voor investeringen.

De Vlaamse regering heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een begrotin in evenwicht bereikt. Volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voorziet het akkoord ook “een ruim pakket investeringen” en minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) benadrukt dat er “geen nieuwe belastingen”. Het systeem van de dienstencheques blijft buiten schot, is nog te horen.

Rond 1u45 in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de regering-Bourgeois een akkoord bereikt over de begroting 2017. Zoals vooropgesteld is die begroting ook in evenwicht, op de bouwkost van de Oosterweelverbinding na.

Om dat evenwicht te bereiken, heeft de ploeg van minister-president Bourgeois een inspanning van 560 miljoen moeten doen. De regering heeft ook een pakket investeringen klaar. Vooraf was sprake van zo’n 400 miljoen euro aan investeringen in scholen, welzijn en onderzoek en ontwikkeling. Hoeveel precies in elk van die domeinen wordt geïnvesteerd, is nog niet bekend. De ministers bewaren daarover – net zoals over de omvang van de besparingen – de radiostilte en willen minister-president Bourgeois de primeur laten in de Septemberverklaring die hij maandag aflegt in het Vlaams Parlement.

Wat wél al duidelijk is, is dat er geen extra belastingen komen. Dat garandeert Open Vld-minister Bart Tommelein. Ook de piste om te raken aan de dienstencheques, bijvoorbeeld via de kostprijs of de fiscale aftrek, heeft het niet gehaald, zo bevestigen bronnen.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content