Vlaamse ambtenaren krijgen 500 euro extra

Door een nieuw loonakkoord krijgen 27.000 Vlaamse ambtenaren hogere maaltijdcheques en een grotere eindejaarstoelage.

Zowat 27.000 Vlaamse ambtenaren zien vanaf eind 2012 hun koopkracht toenemen dankzij hogere maaltijdcheques en een grotere eindejaarstoelage. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Na bijna twee jaar onderhandelen hebben de vakbonden van het overheidspersoneel en de Vlaamse regering een nieuw loonakkoord afgesloten. Dat geldt niet voor leerkrachten, ambtenaren van lokale overheden en voor het personeel van autonome instellingen zoals de VRT en de watermaatschappij VMW.

Maaltijdcheques slaan op

Enkel de laagst betaalde contractuelen, mensen die in de catering of schoonmaak werken, krijgen een echte opslag in de loonbarema’s. Bij de anderen wordt de koopkracht opgetrokken door de maaltijdcheques twee euro op te slaan, van 5 naar 7 euro, en de eindejaarstoelage met 9 procent te verhogen.

‘Plan is besparing van 50 miljoen euro’

De kostprijs van die loonafspraken bedraagt 14,1 miljoen euro. Omgerekend per ambtenaar is dat zowat 520 euro. Topambtenaar ziet een besparing van 50 miljoen euro, omdat vastgehouden wordt aan het beleid van ‘gedeeltelijke niet-vervanging’. Het aantal personeelsleden dat voor de Vlaamse overheidsdienst werkt, zou daarmee met 5 procent verminderen.

Het grootste deel van het akkoord gaat in tijdens de periode 2013-2014. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content