Vlaams Woningfonds bijna failliet

© Belga

Het Vlaams Woningfonds is structureel verlieslatend en zal dat de komende tien jaar blijven.

Uit een rapport van de inspectie van Financiën blijkt dat tegen 2020 het Vlaams Woningfonds, waar 30.000 gezinnen een sociale hypotheeklening hebben lopen, failliet dreigt te gaan.

Het rapport komt er op vraag van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) omdat er onlogische verschillen waren in de rentevoeten van de twee maatschappijen die sociale woonleningen verstrekken: het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

Volgens de audit is de VMSW financieel gezond, terwijl het VWF afstevent op een faillissement. Die laatste betaalt zijn geld duurder op de markt dan de VMSW. Bovendien leent het dat geld goedkoper uit aan de gezinnen. De gemiddelde rentevoet bedraagt 2 procent, minder dan de inflatie in de meeste jaren. Ondanks die verliespositie mocht het de voorbije tien jaar zijn omzet meer dan verdubbelen: van 130 naar 320 miljoen euro. Daar kwam nog een belegging van 52 miljoen bij een IJslandse bank bij.

Minister Van den Bossche wil schoon schip maken en komen tot een fusie tot één instelling voor gesubsidieerde sociale leningen. De minister hoopt over de grondige hervorming nog voor het zomerreces een akkoord te vinden met het Vlaams Parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content