Vlaams Belang wil Bart De Wever dwingen tot een keuze

Filip Dewinter © Belga

Het Vlaams Belang hoopt de schade bij de gemeenteraadsverkiezingen te beperken door uit te pakken met het veiligheidsthema. ‘We weten dat de kaarten niet zo goed liggen.’

Door de concurrentie van de N-VA en zware interne verdeeldheid is Vlaams Belang heel wat van zijn aanhang kwijt.

Hoewel de verwachtingen over de score van het Vlaams Belang op 14 oktober niet hooggespannen zijn, komt de partij toch nog in nagenoeg evenveel gemeenten op als zes jaar geleden.

“We weten dat de kaarten niet zo goed liggen als zes jaar geleden, maar we rekenen erop dat we met het veiligheidsthema de kiezer kunnen overtuigen”, stelt partijvoorzitter Bruno Valkeniers.

Het Vlaams Belang komt in zeker 201, mogelijk 210, van de 308 Vlaamse gemeenten op, tegen 238 in 2006. De partij tekent present in alle Antwerpse stadsdistricten, alle provinciale districten, en zes, mogelijk acht, Brusselse gemeenten. In veertien Vlaamse gemeenten komt het Vlaams Belang onder een andere naam of in kartel met een lokale lijst op.

Concurrentie van N-VA

Het Vlaams Belang lijkt al een aantal jaren over zijn hoogtepunt heen te zijn. De partij kreeg niet enkel af te rekenen met de zware concurrentie van de N-VA, die een deel van de aanhang wegzoog.

Interne verdeeldheid

De interne verdeeldheid verlamde de partij enkele jaren en zorgde ervoor dat in een aantal steden en gemeenten waar het Vlaams Belang zeer sterk stond het boegbeeld vertrok, zoals in Beveren (Bruno Stevenheydens), Aalst (Karim Van Overmeire) of Gent (Belfortploeg rond Francis Van den Eynde). Ook in andere gemeenten zal de crisis nog nawerken.

Islamisering

Sinds enige tijd heeft de partij de toon opnieuw verhard en wordt de nadruk meer gelegd op het veiligheidsthema en de islamisering. Maar de vraag is of dit het tij kan doen keren.

Filip De Winter

Er zal op 14 oktober ook met bijzondere aandacht uitgekeken worden naar het resultaat van partijboegbeeld Filip Dewinter. In tegenstelling tot zes jaar geleden is hij in Antwerpen niet langer de challenger van burgemeester Patrick Janssens. Vlaams Belang naderde toen met 33,5 procent de sp.a tot op minder dan 2 procent. Die rol is ditmaal weggelegd voor N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Coalitievorming

Dewinter wil zich niet vastpinnen op een percentage maar hoopt groot genoeg te zijn om te wegen op de coalitievorming. “We moeten politiek relevant kunnen blijven, groot genoeg zijn om Bart De Wever te dwingen een keuze te maken om een coalitie te maken met ons of met uittredend burgemeester Patrick Janssens“, aldus Dewinter. Hij wordt nog steeds genoemd als de kandidaat om Bruno Valkeniers op te volgen als partijvoorzitter. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content