Vlaams Belang houdt Free speech-meeting met controversiële Britse anti-islamactivist

Tommy Robinson (pseudoniem voor Stephen Yaxley-Lennon) buiten een gerechtsgebouw in Londen, 26 februari 2019. © Belga

De Antwerpse afdeling van Vlaams Belang heeft in Merksem zaterdag een meeting gehouden over en voor vrije meningsuiting. Gastsprekers waren de Britse anti-islamactivist Tommy Robinson en Schild&Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove. Tal van manifestanten woonden de Free speech-meeting bij.

De extreemrechtse Tommy Robinson voert al jarenlang strijd tegen de islam. Hij had een miljoen volgers op sociale media, maar werd vorige maand van Facebook en Instagram verbannen omdat hij herhaaldelijk materiaal gepost had dat mensonterende taal gebruikte en opriep tot geweld tegen moslims. Eerder werd hij om diezelfde reden ook al van Twitter gegooid.

Robinson, die al meermaals in aanraking kwam met het gerecht, ziet in de socialemediaban een poging van het ‘establishment’ om hem monddood te maken. ‘Ik ben nooit veroordeeld voor het oproepen tot geweld tegen moslims, men duldt simpelweg geen kritiek op de islam. En als dit met mij kan gebeuren, dan kan dit ook met Dries Van Langenhove en Filip Dewinter gebeuren’, waarschuwde hij zaterdag.

Dries Van Langenhove, die zich ook een slachtoffer van het ‘repressieve en rotte establishment’ voelt, vindt dat sociale media als een nutsvoorziening gereglementeerd moeten worden. Ze zijn cruciaal voor de vrije meningsuiting en op die manier zouden socialemediabedrijven je de toegang niet kunnen ontzeggen op basis van wat je zegt.

Ook parlementairen Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, en Antwerps gemeenteraadslid Sam Van Rooy, spraken de militanten toe. Zij vinden dat de vrije meningsuiting momenteel beknot wordt. ‘Onze wetten stellen negationisme, aanzetten tot haat en discriminatie en belediging strafbaar. Dat zet de deur open naar censuur, politieke processen, willekeur en het criminaliseren en bestraffen van de “verkeerde” mening. Wat mij betreft, is er maar één ultieme grens aan de vrije meningsuiting: behalve het expliciet oproepen tot geweld, moet iedereen alles kunnen zeggen’, zei gemeenteraadslid Sam Van Rooy.

Op de Free speech-meeting werd ook een moment van stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Nieuw-Zeeland. Filip Dewinter sprak van een ‘verwerpelijk, onaanvaardbare en gruwelijke gewelddaad, die spijtig genoeg ook het gevolg is van het multiculturele conflictmodel van botsende beschavingen en culturele confrontatie.’

Partner Content