Vlaams Belang blijft weg bij eedaflegging prins Filip, N-VA stuurt afvaardiging

© Belga

N-VA stuurt een afvaardiging naar de eedaflegging van kroonprins Filip op 21 juli. Vlaams Belang blijft helemaal weg.

Tegen woensdag moeten alle partijen meedelen aan de Kamer met hoeveel Kamerleden en senatoren ze aanwezig zullen zijn bij de eedaflegging van kroonprins Filip, op 21 juli.

Terwijl Vlaams Belang besliste om niemand naar de eedaflegging te sturen, opteert N-VA voor een afvaardiging. Niet alle N-VA-parlementsleden zullen dus de plechtigheid bijwonen. N-VA bekijkt nog welke Kamerleden en senatoren aanwezig zullen zijn op de aanstelling van Philippe van Saksen-Coburg tot staatshoofd.

“We erkennen de instelling van de monarchie, maar het is geen geheim dat wij niet warmlopen voor het koningshuis”, luidt het. “De voorzitters van de fracties zijn aan het bekijken wie we zullen afvaardigen op 21 juli”.

‘Democratisch theater’

Het Vlaams Belang roept nogmaals op om “nù en niet ‘later’ het debat op gang te brengen over de rol, de toekomst en wat ons betreft het einde van de monarchie”, luidt het. Naast de democratische bezwaren is het Vlaams Belang naar eigen zeggen “de partijdigheid en de verknochtheid van het koninklijke milieu aan de Francité” en de brutale toepassing van het cordon sanitaire niet vergeten.

“Wij doen niet mee aan dit weinig democratische theater op 21 juli. Vlaams-nationalisten hebben daar geen plaats”, stemt Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans in een mededeling. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content