Vilvoordse Syriëstrijder verdacht van foltering Bontinck

Jejoen Bontinck (L) en zijn advocaat Kris Luyckx © Belga Image

Een Vilvoordse Syriëstrijder die in 2013 na een maand terugkeerde, wordt ervan verdacht geholpen te hebben bij de gevangenhouding en foltering van Jejoen Bontinck. De man ontkent. De Brusselse raadkamer beslist over zijn verdere aanhouding.

Mohamed A., een 21-jarige Syriëstrijder uit Vilvoorde die sinds oktober in de cel zit, wordt ervan verdacht in Syrië geholpen te hebben bij de gevangenhouding en foltering van Jejoen Bontinck. Bontinck zou verklaringen in die zin hebben afgelegd. De verdachte zelf betwist dat met klem, zo melden gerechtelijke bronnen. De Brusselse raadkamer moet beslissen of de jongeman in de cel blijft. Zijn advocaat wenst geen enkele commentaar te geven over het dossier.

Sharia4Belgium

Mohamed A. werd samen met twee andere verdachten, Mohammed S.C. en Zouheir B. opgepakt op 22 oktober 2014. De drie maken deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem. In september 2012 zouden ze onder meer deelgenomen hebben aan twee betogingen die Sharia4Belgium organiseerde tegen de film “Innocence of Muslims”.

Toen andere Vilvoordse Sharia4Belgium-leden zoals Houssien Elouassaki en Taruik Taketloune vervolgens eind 2012 naar Syrië vertrokken, hield het drietal contact met hen. In maart 2013 vertrokken Mohammed S.C. en Mohamed A. zelf naar Syrië. In de dagen voordien kocht Mohamed A. een Nissan-terreinwagen en liet die inschrijven op naam van Mohammed S.C. Er werden ook twee andere terreinwagens, een BMW en een Range Rover, gehuurd en verschillende gsm-pakketten aangekocht. Mohammed S.C. zou enkele dagen voor het vertrek ook een zakmes, EHBO-kit en twee camera’s gestolen hebben uit een kampeerwinkel in Wilrijk.

Na een maand terug

A. en S.C. vetrokken uiteindelijk op 31 maart 2013 naar Syrië, met nog minstens twee andere jongemannen. Het gezelschap kwam enkele dagen later in Turkije aan en stak met behulp van een zogenaamde “passeur” de grens met Syrië over. Daar verbleven ze enkele weken in het gezelschap van andere Vilvoordse Syriëstrijders.

Mohamed A. en Mohammed S.C. keerden midden mei 2013 naar België terug en de eerste bood zichzelf toen spontaan aan bij de Vilvoordse lokale politie. Mohamed S.C. trok in oktober 2013 opnieuw naar Syrië om na enkele weken terug te keren.

Op 22 oktober werden S.C. en A. samen met Zouheir B. aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Eerder raakte al bekend dat één van de terreinwagens waarmee A. en S.C. naar Syrië waren getrokken daar door Jejoen Bontinck was opgemerkt.

Twijfels bij verklaring

Nu blijkt dat Bontinck zou verklaard hebben dat hij in Syrië werd gevangen gehouden door Mohamed A. en dat die zelfs zou geholpen hebben om hem te folteren. A. ontkent dat ten stelligste. Daarnaast rijzen er ook twijfels bij de betrouwbaarheid van Bontincks verklaring. Zo wordt openlijk de vraag gesteld of A., die nauwelijks een maand in Syrië verbleef, in die tijd voldoende het vertrouwen van de IS-leiding kon winnen om een zo belangrijke taak als het bewaken en folteren van gevangenen toebedeeld te krijgen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content