Vijftien bootvluchtelingen gered voor kust van De Panne

Vijftien bootvluchtelingen gered voor kust van De Panne © belga

Voor de kust van De Panne zijn deze ochtend vijftien drenkelingen uit het water gehaald. Dat meldt het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Naar alle waarschijnlijkheid wilden de bootvluchtelingen de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk.

Het bewuste bootje zou afgelopen nacht vanuit Noord-Frankrijk vertrokken zijn. Toen hun vaartuig veel water maakte, verwittigden de drenkelingen zelf de hulpdiensten. Met behulp van twee reddingsvaartuigen van Vloot konden de vluchtelingen voor de kust van De Panne gevonden en gered worden. Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat deze ochtend vijftien drenkelingen uit het water gehaald werden.

Het onderzoek zal moeten uitwijzen of hun oversteek door mensensmokkelaars op poten werd gezet. Daarbij zullen in eerste instantie de verhoren van de drenkelingen cruciaal zijn. In principe zal het parket later op de dag meer informatie over de zaak vrijgeven.

Steeds vaker worden kleine bootjes ingezet om transmigranten de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te laten maken. Bij een gelijkaardig incident kapseisde in januari al een bootje voor de kust van De Panne. In dat dossier kwamen twee Afghanen als vermoedelijke mensensmokkelaars in beeld.

De onderzoeken spitsen zich ook steeds vaker toe op de mogelijke leveranciers van de bootjes. Zo werd in de nacht van 1 op 2 mei in Koksijde een voertuig met Duitse nummerplaat onderschept. In de wagen vond de politie van de zone Westkust een opblaasbare boot, een buitenboordmotor, roeispanen, reddingsvesten en jerrycans met benzine. Twee Iraniërs zitten nog steeds in de cel op verdenking van mensensmokkel.

Een dikke week eerder werden ook in Oostende zes verdachten opgepakt voor dergelijke praktijken. In hun voertuigen ontdekten de speurders twee opblaasbare boten, twee buitenboordmotoren, een benzinetank en gereedschap.

‘Het dwarsen van de Noordzee met dergelijke kleine vaartuigen vol mensen, vaak in het holst van de nacht waarbij men zo onzichtbaar mogelijk wil blijven, is levensgevaarlijk’, reageerde procureur Frank Demeester toen. ‘Wie op West-Vlaams grondgebied gevat wordt in het kader van dergelijke activiteiten van mogelijke mensensmokkel zal op weinig mildheid kunnen rekenen van de zijde van het openbaar ministerie.’

Die strenge houding van het openbaar ministerie bleek ook op het proces over mensensmokkel met een zeilbootje, dat in juni 2019 voor de kust van Oostende in de problemen was gekomen. Het parket vorderde in dat dossier tot acht jaar effectieve gevangenisstraf. Op 6 mei werden twee Albanese beklaagden uiteindelijk respectievelijk tot zes en vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld.

Partner Content