‘Vijf voor twaalf voor Wallonië’ (MR)

Charles Michel (MR) © Belga

Wallonië moet meer en beter kunnen. Dat is de boodschap van het boek dat MR-voorzitter Charles Michel samen geschreven heeft met Willy Borsus, fractieleider van de Franstalige liberalen in het Waals parlement.

In het boek, getiteld “Il est moins une pour la Wallonie” (“Het is vijf voor twaalf voor Wallonië”), doen MR-kopstukken Charles Michel en Willy Borsu een oproep voor de wederopbouw van Wallonië. Intussen laat PS-voorzitter Paul Magnette ter gelegenheid van de Waalse Feesten een ander geluid horen. Volgens hem waait er duidelijk een nieuwe wind door Wallonië.

Het boek van de MR-tandem is volgens Michel “niet het zoveelste plan voor de toekomst van Wallonië, maar een oproep tot engagement”. De MR zit in Wallonië in de oppositie, dus is het geen verrassing dat Borsus en Michel niet onverdeeld positief zijn over het gevoerde beleid.

30.000 jobs per jaar

De auteurs erkennen wel dat er “positieve elementen” in het beleid van de Olijfboomcoalitie (PS-CDH-Ecolo) zitten. Maar om welvaart en werkgelegenheid te creëren, moet Wallonië snel “meer en beter” doen.

De MR-politici willen onder meer 30.000 jobs per jaar creëren, “tegenover 12.000 nu”. Om dat doel te bereiken, moeten er extra bedrijven komen. Momenteel zijn er in Wallonië namelijk “te weinig bedrijven, te kleine bedrijven en onvoldoende bedrijven die gericht zijn op het buitenland”, aldus Borsus.

Voorts moet het budget voor onderzoek en ontwikkeling opgetrokken worden. Op het vlak van energie moet Wallonië volgens Borsus niet “de beste ter wereld willen zijn”. “Want dan riskeren we in onze eigen voet te schieten”, klinkt het. De MR-tandem voegde er nog aan toe dat de Franstalige liberalen bij de verkiezingen in 2014 geen kandidaat-minister-president naar voor zullen schuiven voor het Elysette.

Jonge Walen zijn actief en ondernemend

Paul Magnette (PS)

PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi Paul Magnette liet een heel ander geluid over Wallonië horen. Volgens hem is de ambitie van Wallonië duidelijk aan het veranderen en is er sprake van de geboorte van “nieuwe geestesgesteldheid”. Magnette bestempelt dat nieuwe elan als “creatief en sereen” en ver verwijderd van de klagerige en defaitistische houding.

“Wallonië en zeker jonge Walen kunnen zich niet meer terugvinden in dat defaitistische discours. Ze zijn actief, ze ondernemen, ze stralen en dat omdat ze werken in Wallonië en vanuit Wallonië”, aldus Magnette.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content