Vierde geval van apenpokken in België

© Getty Images

In België heeft een vierde persoon positief getest op het apenpokkenvirus. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst zaterdag op Twitter gemeld. Het gaat om een man uit de provincie Luik.

Volgens Van Ranst heeft de vierde patiënt een epidemiologische link met hetzelfde festival in Antwerpen als de andere patiënten. “Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands festival waakzaam blijft voor eventuele symptomen. Indien er pokkenletsels optreden, kan er een staal worden afgenomen op een spoedgevallendienst, en moet men nauw contact met anderen vermijden”, aldus de viroloog.

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangeren.

Wereldgezondheidsorganisatie verwacht meer apenpokkengevallen

De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat meer gevallen van het apenpokkenvirus zullen opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het virus. Volgens de WHO is het virus inmiddels vastgesteld in zeker twaalf landen waar de apenpokken doorgaans niet voorkomen. Bij de organisatie zijn in totaal 92 gevallen bekend en nog eens 28 vermoedelijke gevallen.

Volgens de gezondheidsorganisatie lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners. Zij moeten adequaat geïnformeerd worden, zegt de WHO, om zo de uitbraak te stoppen.

Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

De landen waar het virus volgens de WHO is vastgesteld zijn naast ons land ook Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Maar ook Israël en Zwitserland hebben inmiddels gevallen gerapporteerd.

Volgens de WHO zijn onder de patiënten relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Het apenpokkenvirus komt normaal gesproken alleen voor in West- en Midden-Afrika.

Partner Content