Vier van de zes cipiersvakbonden aanvaarden voorstel Geens

© Belga

De Franstalige christelijke en socialistische vakbond CSC en CGSP verwerpen het voorstel. Dat is maandag duidelijk geworden na een persconferentie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Ook al zal de SLFP opnieuw aan de slag gaan, toch lijkt de staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen allerminst ten einde. De minister zegt dat hij een “heel genereus” aanbod heeft gedaan aan de sociale partners tijdens het sociaal overleg dat “intens maar professioneel werd gevoerd”, maar dat daar ooit een einde aan komt. Toch “blijft de deur voor de andere vakbonden open”, zegt Geens, die verwacht dat ook CSC en CGSP het protocol binnen “enkele dagen of maanden” zullen ondertekenen.

De minister kondigde aan dat hij, nu het akkoord getekend is door deze vier vakbonden, de voorstellen in het akkoord in alle Belgische gevangenissen zal beginnen uitwerken. “Ik ga het protocol nu uitvoeren door de rekrutering te versnellen en de aanpak van de infrastructurele verachtering en de overbevolking verderzetten.”

Om de levensomstandigheden van de gedetineerden na vijf weken staking enigszins te verzachten, zal een cateringbedrijf worden ingezet in verschillende gevangenissen om aan de gevangenen drie maaltijden per dag aan te bieden en kuiswerken uit te voeren, aldus minister Geens. Waar ze worden ingezet, wordt dag per dag bekeken en moet aangevraagd worden door de gevangenisdirecteurs, geeft zijn woordvoerster nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content