Video: Russen zien drie zonnen opkomen

© YouTube
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Luke Skywalker zag op zijn thuisplaneet Tatooine vaak genoeg twee zonnen ondergaan, maar de inwoners van het Russische Tsjeljabinsk – ver weg van het universum van Star Wars – konden hun ogen niet geloven toen ze drie zonnen aan de horizon zagen opdoemen.

‘Hier is niets te zien. Ik woonde hier ooit, weet je’, zei Luke Skywalker over zijn thuisplaneet Tatooine ooit tegen Han Solo. Maar er was heus wel iets opmerkelijks te zien: de planeet draaide om twee zonnen, Tatoo I en Tatoo II.

Nu, dat speelt zich in de fictieve wereld van de Star Wars-reeks af. Een universum ver verwijderd van het Russische Tsjeljabinsk. Toch werd ook de stad getrakteerd op het vreemde fenomeen: een drievoudige zonsopgang.

IJskristallen

Hoe dat te verklaren valt? De combinatie van extreem lage temperaturen (volgens The Guardian moet het zo’n -25 graden Celsius zijn geweest) en een heldere hemel maakte de optische illusie mogelijk.

De ijskristallen die aan de basis van de illusie liggen, zijn te klein om met het blote oog waar te nemen, legt meteoroloog Galina Sheporenko aan staatsagentschap TASS uit. Maar in een grote hoeveelheid, hebben de kristallen een sterke refractaire kracht, schrijft The Guardian.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het is niet de eerste keer dat een bizar natuurverschijnsel de stad in het Oeralgebergte treft. Twee jaar geleden, ook in februari, drong een twintig meter brede meteoriet de atmosfeer binnen om boven de regio te ontploffen.

Mensen werden omvergeblazen, ramen sprongen kapot en het dak van een fabriek stortte in, stelt de Britse krant. Bijna 1.200 mensen raakten gewond.

Partner Content