Verzamelaar telt 1,1 miljoen dollar neer voor Joodse munt

© Reuters

Een zilveren shekel uit het jaar 1 brengt 1,1 miljoen dollar op.

Bij een veiling in New York is een antiek muntstuk uit Judea voor 1,1 miljoen dollar onder de hamer gegaan. Dat werd vernomen bij het veilinghuis Heritage. Het prototype van de shekel, die uit het jaar 66 na Christus dateert, was één van de allereerste munten die werden geslagen aan het begin van de eerste grote joodse opstand tegen de Romeinen in de eerste eeuw. Slechts een ander exemplaar is bekend.

“Deze zilveren shekel uit het jaar 1, die net na het begin van de oorlog in mei 66 werd geslagen, is een ongelooflijk historische munt”, meent Cris Bierrenbach, de ondervoorzitter van Heritage. “Het is één van de allereerste munten die door de joodse rebellen werden geslagen nadat ze de Romeinen uit Jeruzalem hadden verjaagd”.

Shoshana-collectie

Het stuk werd verkocht aan een private verzamelaar uit de Oostkust. Hij telde er 1,105 miljoen dollar voor neer, vier keer meer dan het vorige recordbedrag voor een joodse munt, weet het veilinghuis. Ze maakt deel uit van een collectie van 2.200 antieke stukken uit Judea van een Amerikaanse verzamelaar, bekend als de Soshana-collectie.

Ze zal dit jaar via verschillende veilingen te koop worden aangeboden. De waarde wordt volgens Heritage op meer dan 10 miljoen dollar geschat. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content