‘Verwarming uit, dienstwagens niet meer gerepareerd, … : bij Defensie wordt kaasschaaf bovengehaald’

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

Defensie moet dit jaar 225 miljoen euro besparen. Uit vertrouwelijke interne documenten blijkt nu waar er precies gesnoeid zal worden.

De VRT-nieuwsdienst kon de documenten inkijken en concludeert dat de kaasschaaf wordt bovengehaald bij Defensie. ‘Alle kleine uitgaven worden geschrapt: dienstwagens worden niet meer gerepareerd, sommige liften worden afgeschakeld en vanaf april gaat de verwarming uit,’ luidt het.

Daarnaast zijn er ook grotere maatregelen. ‘Zo zullen de regeringsvliegtuigen veel vaker aan de grond moeten blijven. Een van de Falcon-toestellen zal tot 60 procent minder vliegen. Ministers zullen dus wat vaker de trein of een gewone vlucht moeten nemen.’

De 225 miljoen euro die dit jaar moet worden bespaard, is overigens nog maar een begin. De komende jaren moet Defensie nog meer besparen.

Geen commentaar

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft geen commentaar op het intern document. De nota is nog niet op het kabinet beland, verklaarde zijn woordvoerder.

De minister werkt aan een strategisch plan op lange termijn voor het leger. Intussen moet Defensie in 2015 wel al besparingen doorvoeren ten belope van 225 miljoen euro. Daarom had Vandeput stafchef Gerard Van Caelenberge opgedragen om met zijn staf de besparingen voor dit jaar uit te werken. Volgens de woordvoerder is het die nota die de openbare omroep in handen gekregen heeft. Commentaar kan hij niet kwijt omdat het document nog niet op het kabinet is beland. Minister Vandeput beseft dat Defensie reeds op het tandvlees zit en dat de bijkomende besparingen die door de regering gevraagd worden erg moeilijk zijn en tot dergelijke maatregelen kunnen leiden, luidt het nog. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content