Vervoort trekt uitspraken en nazi-vergelijking in

Rudi Vervoort (PS) © BELGA

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) trekt zijn bewoordingen die woensdagochtend in l’Echo en De Tijd verschenen, in. ‘Ik heb nooit het onvergelijkbare willen vergelijken’, verklaart hij in een mededeling.

“Ik betreur ten gronde dat ik niet anticipeerde op het veroorzaakte onbegrip, alsook de misconcepties – die ik ten zeerste afkeur – die erop volgden”, aldus de Brusselse minister-president, die tegelijk ook zijn “gemeende excuses aanbiedt”. Eerder had Vervoort al laten weten dat het geenszins zijn bedoeling was geweest om wie dan ook te kwetsen of te beledigen.

Vervoort zette zich woensdag in de kranten met een forse vergelijking af tegen het voornemen van de federale regering om Syriëstrijders met dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit af te pakken. “Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen”, stelde hij. “Het (met de nazi’s collaborerende) regime in Vichy heeft hetzelfde gedaan: de uitzonderingswetten van Vichy bestonden erin dat Franse Joden hun nationaliteit en hun bezittingen ontnomen werden”.

‘Gelijkheidsbeginsel’

De uitspraken konden op weinig begrip rekenen bij de andere ministers die woensdag deelnamen aan het Overlegcomité. Ook vanuit zijn eigen partij kreeg de Brusselse minister-president geen steun.

Vervoort herhaalt wel dat hij gekant blijft tegen het voorstel tot het ontnemen van de nationaliteit, aangezien dit volgens hem het gelijkheidsbeginsel schendt. Hij verwijst daarvoor naar de Liga voor Mensenrechten, die volgens Vervoort in een communiqué van 19 januari al stelde dat de “maatregel zonder twijfel de slechtste aan te reiken oplossing is. Het gevaar bestaat erin twee categorieën van Belgische burgers te creëren: diegenen van wie de nationaliteit nooit ontnomen kan worden, en diegenen die als ze hetzelfde misdrijf plegen, riskeren om dit op elk mogelijk moment te kunnen verliezen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content