‘Verraden’ Melchior Wathelet verlaat wellicht de politiek

Melchior Wathelet (CDH) © BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Melchior Wathelet (CDH) ‘denkt er serieus over na’ om de politiek te verlaten. De carrière van Wathelet junior kreeg een knauw vanwege het tumult rond de nieuwe vliegroutes boven Brussel.

Melchior Wathelets naam circuleerde deze zomer al bij gasbedrijf Fluxys. Dat bleef zonder gevolg, maar in een interview met Le Vif/L’Express bevestigt de minister dat zijn politieke carrière er wellicht op zit. ‘Ik denk daar in ieder geval serieus over na. Laat ons zeggen dat ik mijn horizon verleg,’ antwoordt hij op de vraag of zijn besluit vaststaat.

Volgens enkele berichten kreeg Wathelet niet alleen concrete voorstellen uit de privésector, maar ook van andere politieke partijen. De CDH’er bevestigt dat: ‘Maar ik heb het gevoel een echte centrist te zijn.’

Plan-Wathelet

De carrière van Wathelet kreeg de voorbije maanden een knauw vanwege het tumult rond het omstreden ‘plan-Wathelet’, over de nieuwe vliegroutes boven Brussel en omstreken. Binnen CDH krijgt hij het verwijt dat het plan de partij in het gewest stemmen en zetels heeft gekost.

'Verraden' Melchior Wathelet verlaat wellicht de politiek
© Image Globe

Hoewel Wathelet onder vuur lag van burgers en politieke tegenstanders zou de genadeslag toch vooral intern gegeven zijn, met name door Joëlle Milquet.

Wathelet verdedigt zich door te stellen dat het nieuwe vluchtplan niet het zijne is, maar dat hij enkel een eerder gemaakt akkoord heeft uitgevoerd. ‘Toen ik zag dat Didier Reynders zich distantieerde, besefte ik dat ik genaaid was,’ zegt hij in Le Vif/L’Express.

Twaalf jaar

De 37-jarige Wathelet debuteerde in 2003 in de Kamer, waar hij het jaar nadien CDH-fractieleider werd. In 2008 werd hij staatssecretaris voor onder andere Begroting in de regering-Leterme.

In de uittredende regering-Di Rupo was Wathelet eerst bevoegd voor Energie, Mobiliteit en Staatshervorming, in juli van dit jaar verving hij Milquet als minister van Binnenlandse Zaken. Milquet werd minister in de Franstalige gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content