Central Park is al jarenlang een van de grootste trekpleisters van New York. Ook deze zomer kan u er zonder zorgen verpozen. Enkel wie goed kijkt, zal zien dat het niet goed gaat met de groene long van de Big Apple, 320 ha en 20 000 bomen groot. Belvedere Castle, 144 jaar oud en een van de pronkstukken, 'lekt als een zeef', aldus Douglas Blonsky, voorzitter van het beheer van Central Park. The Conservatory Garden is niet meer betegeld sinds de jaren 30. De loodgieters moeten de fonteinen constant oplappen. The Ravine, de prachtige waterval vlakbij 104th Street, zit vol afzetgesteenten en moet dringend gebaggerd worden.

Central Park, REUTERS
Central Park © REUTERS
Central Park, REUTERS
Central Park © REUTERS

Daarom kondigt het beheer vandaag een ambitieus tienjarenplan aan, zo meldt New York Times. 'Forever Green: Ensuring the Future of Central Park' wil in tien jaar 300 miljoen dollar (270 miljoen euro) aan fondsen werven, niet alleen om het park te restaureren, maar ook om het duurzamer te maken. Dat is veel, zeker omdat hedgefundmakelaar John A. Paulson in 2012 nog 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) doneerde.

Tegelijkertijd is het noodzakelijk, zeggen experts. Volgens hen krijgt de tand des tijds meer en meer vat op de historische structuren en landschappen. Zonder snelle restauratiewerken gaat het park volgens hen verloren. Volgens landschapshistoricus Ethan Carr is dat onderhoud 'decennialang uitgesteld.'

Privésector

Van die 300 miljoen zijn er inmiddels al 112 geworden. Landschapsarchitect Michael Van Valkenburgh schrikt daar niet van. 'De privésector herkent steeds meer het belang van stadsparken. Filantropen maken steeds meer het verschil in de bouw van parken over heel het land.' Paulson, de man die met zijn gift van 100 miljoen dollar de grootste donatie in de geschiedenis van de New Yorkse parken deed, beschouwt zijn schenking als de investering 'die de grootste impact had: nog nooit maakte mijn geld meer mensen per dollar gelukkig.'

Daniel L. Squadron, Democratische senator voor de staat New York, zegt dat dat het belang van stadsparken aantoont. Volgens hem kan ook de overheid meer doen. 'Het feit dat heel veel mensen geld willen geven om Central Park te redden, bewijst dat de overheid meer moet investeren in parken', vindt hij.

Iets waar New Yorks burgemeester Bill de Biasio horen naar heeft. In 2014 kondigde hij al een plan aan om 285 miljoen dollar of 256 miljoen euro te investeren in parken in arme buurten. Hij werkt ook samen met de conservatieteams van grote parken, die hun expertise, werkkrachten en geld delen. De enorme werklast die zich zo heeft opgestapeld, wordt nu eindelijk aangepakt.' (JVL)

Central Park is al jarenlang een van de grootste trekpleisters van New York. Ook deze zomer kan u er zonder zorgen verpozen. Enkel wie goed kijkt, zal zien dat het niet goed gaat met de groene long van de Big Apple, 320 ha en 20 000 bomen groot. Belvedere Castle, 144 jaar oud en een van de pronkstukken, 'lekt als een zeef', aldus Douglas Blonsky, voorzitter van het beheer van Central Park. The Conservatory Garden is niet meer betegeld sinds de jaren 30. De loodgieters moeten de fonteinen constant oplappen. The Ravine, de prachtige waterval vlakbij 104th Street, zit vol afzetgesteenten en moet dringend gebaggerd worden.Daarom kondigt het beheer vandaag een ambitieus tienjarenplan aan, zo meldt New York Times. 'Forever Green: Ensuring the Future of Central Park' wil in tien jaar 300 miljoen dollar (270 miljoen euro) aan fondsen werven, niet alleen om het park te restaureren, maar ook om het duurzamer te maken. Dat is veel, zeker omdat hedgefundmakelaar John A. Paulson in 2012 nog 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) doneerde.Tegelijkertijd is het noodzakelijk, zeggen experts. Volgens hen krijgt de tand des tijds meer en meer vat op de historische structuren en landschappen. Zonder snelle restauratiewerken gaat het park volgens hen verloren. Volgens landschapshistoricus Ethan Carr is dat onderhoud 'decennialang uitgesteld.' Van die 300 miljoen zijn er inmiddels al 112 geworden. Landschapsarchitect Michael Van Valkenburgh schrikt daar niet van. 'De privésector herkent steeds meer het belang van stadsparken. Filantropen maken steeds meer het verschil in de bouw van parken over heel het land.' Paulson, de man die met zijn gift van 100 miljoen dollar de grootste donatie in de geschiedenis van de New Yorkse parken deed, beschouwt zijn schenking als de investering 'die de grootste impact had: nog nooit maakte mijn geld meer mensen per dollar gelukkig.'Daniel L. Squadron, Democratische senator voor de staat New York, zegt dat dat het belang van stadsparken aantoont. Volgens hem kan ook de overheid meer doen. 'Het feit dat heel veel mensen geld willen geven om Central Park te redden, bewijst dat de overheid meer moet investeren in parken', vindt hij.Iets waar New Yorks burgemeester Bill de Biasio horen naar heeft. In 2014 kondigde hij al een plan aan om 285 miljoen dollar of 256 miljoen euro te investeren in parken in arme buurten. Hij werkt ook samen met de conservatieteams van grote parken, die hun expertise, werkkrachten en geld delen. De enorme werklast die zich zo heeft opgestapeld, wordt nu eindelijk aangepakt.' (JVL)