Opinie

Vrije Tribune

Verkiezingen 25 mei: nog een maand slapen of net wakker blijven?

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Een coalitie van 55 organisaties, waaronder de Liga voor Mensenrechten, 11.11.11 en Amnesty International, vraagt aan burgers om hun stem niet zomaar weg te gooien en aan politici om die stem waardig te zijn en duidelijk en oprecht te communiceren. ‘Nog een maand slapen tot de verkiezingen? Of net erg wakker blijven?’

Nog een maand slapen. Of net erg wakker blijven. Dat vraagt een coalitie van 55 organisaties aan alle burgers en politici. Ze vragen de eersten om hun stem niet zomaar weg te gooien, de laatsten om die stem waardig te zijn en duidelijk en oprecht te communiceren.

Beste Vlaamse burger,

Is het waar dat u – zoals alle statistieken en rapporten beweren – weinig interesse toont in de komende verkiezingen? Of dat u niet zou gaan stemmen mocht de opkomstplicht wegvallen?

Dat is uw goed recht. Alleen staat een en ander op het spel: Welk onderwijs geven we onze kinderen? Hoe pakken we grote uitdagingen zoals werkgelegenheid, vergrijzing en migratie aan? Hoe ziet onze leefomgeving er in de toekomst uit? Hoeveel belastingen willen we betalen, waarop willen we die betalen en vooral: waarvoor willen we dat geld inzetten?

Uw stem bepaalt dit alles mee voor de komende 5 jaar. Weliswaar samen met vele anderen, en er is maar zoveel keuze als er kandidaten en politieke partijen zijn, maar toch. Nog één maand en we kiezen een nieuw Europees parlement. En een nieuw federaal parlement en daaruit volgend: een nieuwe federale regering. Idem dito voor Vlaanderen en voor Brussel.

Daarom durven we u vragen: informeer u en kies wijs. Weet waar welke partij echt voor staat, los van het verkiezingspraatje. En weet wie welke macht heeft, of net niet heeft. Nog fijner zou het zijn mocht u discussiëren met uw buren, uw vrienden en familie over wat ‘de ideale maatschappij’ zou zijn. We doen dat hier veel te weinig (dat zeggen diezelfde rapporten toch).

Want het kan niet anders dan dat u nadenkt over de wereld van morgen. We vragen u dan ook om die stem die u heeft op 25 mei, ter harte te nemen. Hij is belangrijk, voor u en voor onze democratie.

Beste Vlaamse politicus,

We begrijpen dat u – met de naderende verkiezingen – veel belooft. En dat u verkozen wil worden om de plannen die u voor ogen heeft, uit te voeren. We beseffen dat u hard werkt en dat het niet altijd fijn is om als hoge boom veel wind te vangen. We appreciëren dat u die rol van vertegenwoordiger van het volk of regeringslid op u neemt. Maar u heeft een probleem: de mensen die u vertegenwoordigt, vertrouwen u niet.

We moeten u er dan ook op wijzen dat u niet altijd duidelijk bent: Confederalisme? Loonhandicap? En wat voor zuurstof hebben een economie of een samenleving nodig? Of erger nog: u belooft soms dingen die u niet kunt waarmaken. De becijfering van verkiezingsprogramma’s is een goed begin, maar de kostprijs of opbrengst van een visie valt nooit volledig in cijfers te voorspellen.

We vragen u dan ook om duidelijk te zijn over uw plannen en die van uw partij. We vragen u bovendien om zorgvuldig na te gaan of u kunt waarmaken wat u nu belooft. En vooral: om ook na de verkiezingen duidelijk te blijven communiceren met – en te luisteren naar – de burger.

Daarom: steun Benny Mee.

De ‘Benny Mee’ Coalitie:

11.11.11 – Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging

Act4Change

Amnesty International Vlaanderen

Antwerpen aan ’t woord

Arktos

Bral

Centrum Informatieve Spelen

Climaxi

De Ambrassade

Demos

De Wakkere Burger

Djapo

Europese Beweging België

Evens Foundation

FairFin

FairTradeGemeente

Formaat FOV

Groep INTRO

Hand in Hand tegen racisme

JEF België

Karavaan

Kazou

Kif Kif

Koning Kevin

KVG

Liga voor Mensenrechten

Minderhedenforum

Neos Netwerk Bewust Verbruiken

Netwerk tegen Armoede

Onafhankelijk Leven

Oost-Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen

vzw Oxfam Wereldwinkels

Plan België

Ryckevelde

Studio Globo

Sudisobe vzw

Toemeka

Tumult

VIA Vlaamse actieve senioren

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

de Verenigde Verenigingen

Vlaamse Jeugdraad

Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vormingplus Antwerpen

Vormingplus Brugge

Vormingplus Limburg

Vormingplus Oost-Brabant

Vrede vzw

Welzijnszorg

Willemsfonds

Zij-kant

Partner Content