Geert Hoste

Verkiezingen 2014: het beloofde land of het beroofde land?

Geert Hoste Cabaretier en mensenrechtenambassadeur

Nog een paar uur en dan weten we welke politici werkloos worden. Maar niet getreurd, dames en heren: met het juiste cv vinden ze snel werk. Hoewel de juiste partijkaart nog altijd een krachtiger wapen is.

Mijn favoriete Belgische Italiaan stopt ermee. Nog één keer trekt Rocco Granata langs de podia en dan is het genoeg geweest. Wie weet volgt binnenkort ook zo’n mededeling van Elio Di Rupo? Maakt hij na de verkiezingen nog een tour van vijfhonderd dagen langs Laken en Hertoginnendal en zegt hij dan ribbedebie?

We weten het niet. Nog niet. De laatste uren voor we naar de stembus trekken kan het nog veel kanten op. Zijn we op weg naar ‘het beloofde land’of naar ‘het beroofde land’? We zijn zo vaak om de oren geslagen met dagelijkse peilingen, dat er wel eentje juist zal zijn. Maar wie gelooft die peilingen nog?

De hoofden van de kandidaten tonen inmiddels ernstige verschijnselen van oververmoeidheid en niet alleen langs de buitenkant. Maar ook de sfeer is omgeslagen. Waar er wekenlang energiek met ogen gerold werd, wordt er nu voorzichtig aan elkaar gesnuffeld. In het publiek. Je mag hopen dat er in de coulissen al volop geflirt en gedate wordt.

Op straat hoor ik dat het zo’n harde campagne geweest is. Ik vond het wel meevallen. Veel meer dan wat koosnaampjes over en weer roepen, heb ik niet gehoord. Ik vond dat er inhoudelijk best wel nagels met koppen geslagen werden. Oké, af en toe eens met een sloophamer, maar kom, dat is part of the game. Het échte smerige spel begint maandagmorgen. Dan wordt er niet alleen in de Dorpstraat, maar ook in Wetstraat in de rug geschoten voor de prijzenpot.

Ik heb genoten van de strategieën van de partijen. Opvallend hoe de conservatieven alles willen veranderen en hoe de progressieven alles willen behouden. Hoe De Wever nu toch kandidaat premier is, en dat meteen voor tien jaar. (Zo’n grap mag je nooit vertellen tegen Phara DeAguire!) Alle begrip voor de ambities van De Wever, want als hij geen premier wordt, wachten hem thuis de Sinksenfoor en Oosterweel. Je zou van minder in een zwembroek naar het stemhok trekken in de hoop een reis te winnen.

Opeens verschijnen ook de compromisfiguren, al dan niet discreet, op het toneel. Maggie De Block blaakt van de goesting en de eeuwige Johan Vande Lanotte zet Groen schaakmat met hun eigen slogan ‘Samen beter doen’. Pop-up informateur Didier Reijnders, speelt niet meer mee: hij werd al koud gemaakt door zijn eigen Charles Michel. En wat met Kris Peeters? Blijft hij de minzame vorst van het Martelarenplein?

Nog een paar uur en dan weten we welke politici werkloos worden. Maar niet getreurd, dames en heren: met het juiste cv vinden ze snel werk. Hoewel de juiste partijkaart nog altijd een krachtiger wapen is.

Wat ik wel jammer vind, is dat ‘Europa’ weer niet op de agenda stond. Want nu de Senaat is ingedommeld, is Europa meer dan ooit het gouden achterpoortje voor de toppolitici. Zoals het Middenoosten voor voetbaltrainers. Wie weet verdwijnt Elio Di Rupo, zoals al zijn voorgangers, sierlijk naar wat men in het buitenland ‘Brussel’ noemt? En als dat niet lukt, dan vragen we aan RTBf om hem volgend jaar naar Wenen te sturen. Daar vindt het Eurosongfestival plaats en dan hebben we toch weer een Belgische Italiaan op het podium.

Geert Hoste is politiek cabaretier

zaterdagavond leidt hij het Ultieme Debat in (22u45 VTM)

zondag geeft hij een conference op Twitter @geerthoste

Partner Content